Nou impuls a les sancions econòmiques contra Iran: Estats Units pressiona el sector financer i industrial de Turquia i Azerbaidjan

En un nou capítol sobre la guerra econòmica i comercial contra Iran i l’aplicació de noves sancions sobre aquesta república islàmica, aquest cop unilaterals (sense consens a les Nacions Unides), els Estats Units focalitzen els seus esforços cap a dos països fronterers essencials en el comerç internacional de la zona d’Orient Mitjà: Azerbaidjan i, sobretot, Turquia. Però a diferència d’altres cops, l’estratègia actual no passa per una reunió entre els diplomàtics de cada país. Al contrari, l’enviat especial dels Estats Units, Stuart Levey, ha mantingut contactes al llarg d’aquesta setmana amb representants del sector privat turc i àzeri, especialment bancs, a més de trobades institucionals.

L’objectiu dels Estats Units segueix invariable. Segons declaracions de Levey abans de començar la ronda de contactes, “busquem seguir treballant en els passos necessaris per implementar les sancions de les Nacions Unides contra Iran alhora que compartir informació, especialment amb el sector privat, sobre les amenaces de la conducta il·lícita iraniana”.

Stuart Levey ocupa el càrrec de subsecretari del Tresor per al terrorisme i intel·ligència financera. Font gràfica: Hürriyet Daily.

L’alineació del sector bancari i industrial turc (aquest darrer sector inclou importants empreses dedicades al refinament de petroli i producció de gasolina, principal producte exportat a Iran) amb els interessos nord-americans a la zona és important en l’actual situació geopolítica. La conjuntura internacional ha allunyat Turquia de la seva tradicional aliança amb occident i el govern de Recep Tayipp Erdogan s’ha manifestat en contra del nou paquet de sancions anunciades per la Casa Blanca. Dins el camp polític turc, tal com s’informava al diari Wall Street Journal, hi ha unanimitat sobre el fet que les sancions no funcionen i que unes relacions estables amb Iran i la continuïtat del comerç bilateral estan més alineades amb els interessos nacionals de Turquia.

A més, el ministre de finances turc, Zafer Caglayan, ha denunciat pressions internacionals sobre els bancs turcs (molts dels quals tenen importants accionistes americans) per deixar d’operar amb Iran, fet que ha qualificat com “intolerable”.

Les dades semblen demostrar que la influència dels Estats Units tenen els seus fruits. Els contactes entre nord-americans i turcs sobre aquest tema es van començar a intensificar a l’estiu i des de llavors s’ha registrat una disminució de les exportacions de productes manufacturats de Turquia cap a Iran. El risc pel sector financer turc és perdre mercat dins els Estats Units i veure els seus actius a l’estranger paralitzats.

D’altra banda, el comerç entre Azerbaidjan i Iran és relativament petit, però de vital importància al ser una via de transport de gasolina molt transitada. Els llaços entre ambdós països són especialment estrets donat que un 25% de la població d’Iran és d’ètnia àzeri. Els esforços nord-americans s’han centrat bàsicament en aquesta via comercial.

 

Informació relacionada:

[1] Punt de vista del Hürriyet Daily, un dels principals mitjans de comunicació turc, sobre aquest fet.

http://www.hurriyetdailynews.com/n.php?n=us-presses-more-on-turkey-over-iran-sanctions-dismisses-claims-of-trade-embargo-2010-10-21

[2] Punt de vista de PressTV, principal mitjà de comunicació del règim iranià amb l’exterior, sobre aquest fet.

http://www.presstv.ir/detail/147547.html

2 Responses to “Nou impuls a les sancions econòmiques contra Iran: Estats Units pressiona el sector financer i industrial de Turquia i Azerbaidjan”

  1. gekonomicus

    Interessant article, sobretot per observar la implementació de les polítiques nod-americanes.

    Respon

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS