Malestar als bancs del Regne Unit: no és l’augment d’impostos, sinó la falta de predictibilitat
“George Osborne (canceller de l’Exchequer, és a dir, el ministre de finances britànic) està jugant a un joc políticament comprensible però molt arriscat amb la City londinenca”. Això declarava al Wall Street Journal un soci d’Allen & Overy, bufet situat a l’omnipresent centre financer de Londres.
No és només una opinió particular sinó que aquesta es troba bastant estesa entre els “businessmen” més importants del sector financer al Regne Unit. Cada cop les crítiques són més fortes en un moment en que el departament del torie Osborne acaba de preparar els detalls per un pla que té com a objectiu fer que els bancs contribueixin més a les finances públiques.
Però res segur es coneix encara i això tensa la situació: segons un estudi realitzat per la City of London Corporation els bancs creuen que la falta de predictibilitat que envolta el sistema fiscal del Regne Unit està “fora de control”.
Per tant, en aquest cas, el problema no és tant si hi haurà una nova taxa al sector financer o quin valor tindrà, sinó més aviat la incertesa i manca de predictibilitat sobre el règim fiscal que la política actual està provocant. Aquesta manca de seguretat crea un clima de desconfiança entre els bancs, molt perjudicial per l’economia britànica. Les inversions i el capital, que gairebé no n’entén de fronteres, acostumen a ser bastant adversos a aquestes situacions i la seva fugida pot crear fortes distorsions econòmiques.
Deixa un comentari