Els documents de Wikileaks (1a part)
Els documents secrets desvelats per Wikileaks tot just fa 4 dies daten de 2004 a 2009. Els principals successos desvelats en els informes són relacionats amb la guerra d’Iraq:
– Pràctiques com pallisses, fuetades o cremades amb cigarretes en les presons sota jurisdicció de les autoritats iraquianes, però sota supervisió nord-americana.
– També es revela que 100.000 iraquians van morir durant la guerra, dels quals uns 70.000 van ser civils. Fins ara, ni el govern dels EEUU ni les forces aliades han facilitat un nombre oficial de les víctimes iraquianes que ha ocasionat el conflicte, amb l’argument que no es portava una comptabilitat al respecte.
– En 2 casos revelen l’execució de dos presoners lligats de mans. En alguns, els militars nord-americans van obrir una investigació però en la majoria semblen haver-se limitat a informar els seus superiors i deixar les indagacions en mans de les forces iraquianes.
Evidentment la filtració va rebre la condemna immediata del govern dels Estats Units. El portaveu del Pentàgon, Geoff Morrell, va assegurar que en els documents “no hi ha res que pugui indicar l’existència de crims de guerra” però sí que apareixen “300 noms d’iraquians en possible perill” i ha considerat que “el país és més vulnerable ara”.
La frase “cap soldat de la coalició va estar implicat en l’incident” és freqüent en els informes. Per això, el Sr. Morrell, del Pentàgon, va afegir que la política nord-americana “està, i sempre ha estat, en línia amb les pràctiques i el dret internacionals”, que obliguen a informar de possibles abusos. Si van ser perpetrats per iraquians, correspon a les forces iraquianes investigar, segons el portaveu.
Les forces nord-americanes van reforçar la vigilància contra abusos en les seves presons després de l’escàndol de maltractaments contra presos iraquians a la presó d’Abu Ghraib el 2004. Per tant, sembla que encara que els soldats nord-americans no perpetren abusos, el que sí que utilitzen és l’amenaça dels possibles abusos que poden cometre les forces iraquianes per obtenir informació dels detinguts.
One Response to “Els documents de Wikileaks (1a part)”
[…] Els documents de Wikileaks (1a part) ekonomicus.com/2010/10/26/els-documents-de-wikileaks-1a-part/ per Puput fa 9 segons […]