França aprova la controvertida reforma de les pensions, continuaran les protestes?

Després de tres setmanes extenuants de debat, reclams i trucs legals per part del Govern per accelerar les votacions, els senadors francesos van votar i aprovar el projecte de llei de la reforma de les pensions i avui mateix també s’ha aprovat a l’Assamblea Nacional. El resultat al Senat va ser de 173 vots a favor i 153 en contra. Una carambola del destí, o una encertada manera d’esgotar el temps per part del Govern, ha fet que la votació coincideixi gairebé exactament amb l’inici de les vacances de Tots Sants, fet que apaivagarà la majoria de protestes que encara continuen al país.

Eric Woerth, ministre de Treball, en un recent discurs al Senat francès va mostrar una actitud desafiant alhora d’insistir en la necessitat d’aquesta reforma i va afegir, entre els crits i les esbroncades de l’oposició: “Arribarà un dia en que tots els que han criticat aquesta llei reconeguin el coratge del president de la República”.

Malgrat les diverses i creixents manifestacions succeïdes mentre es debatia la llei, el Govern no ha cedit en el principal: l’edat legal de la jubilació es retardarà dels 60 als 62 anys i la jubilació completa per a aquells que no hagin cotitzat els anys pertinents es retardarà dels 65 actuals als 67.

La revolta d’ahir a Paris d’uns 1.000 universitaris és un clar símptoma que les manifestacions en contra la promulgació de la llei estan tocant la seva fi. Potser hi va haver un error de calendari i de tàctica: els estudiants d’institut, els més combatius i els més visibles, els que van donar un impuls imprevist i imprevisible a la protesta fa dues setmanes, estan de vacances, i això es nota.

Ja hi ha almenys tres refineries que funcionen, segons el Govern francès són cinc, els abocadors de Marsella han decidit també tornar a treballar i els trens cada vegada funcionen millor. La gasolina, a poc a poc, flueix cada vegada més.

El ministre de l’Interior, Brice Hortefeux, assegura que la tornada a la normalitat “és progressiva i regular”, i el de Medi Ambient, Jean-Louis Borloo, afirmava que ahir es trobarien proveïdes “el 80% de les gasolineres”. És a dir, la protesta contra la reforma de les pensions sembla que remet.

Informació complementària:

(1) Le Parlement a définitivement adopté la réforme des retraites – Libération – 27/10/2010

(2)   Dossier especial de Le Figaro

(3)   Entrevista amb Annick Coupé, portaveu de l’Union Syndicale Solidaires  a Le Monde – 27/10/2010

(4)   Les claus per entendre la vaga a França – 18/10/2010 – eKonimcus

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS