Ahmadinejad retirarà els subsidis als productes bàsics dels iranians

El govern iranià està preparant una reforma del règim de subsidis en molts dels aliments bàsics i fins i tot reduir els que es perceben en el baix preu del petroli i del gas, matèries bàsiques per a l’economia del gegant persa. És per això que molts iranians ja estan començant a emmagatzemar aliments bàsics i canviant els seus estalvis en altres monedes.

Es calcula que desenes de bilions de dòlars són utilitzats cada any per a sostenir els preus baixos de molts dels productes bàsics. Per a molts analistes, les conseqüències de la retirada d’aquests ajuts seran profundes, sobretot provocant inflació.

El Març passat, el parlament d’Iran va passar una llei que obliga al govern a retirar els subsidis ja citats. És per això, que molt iranians ja tenen por que les factures de la llum ó el gas pugin fins a 5 ó 10 vegades el seu preu actual. També molts d’ells s’estan aprovisionant de sucre, arròs, oli, …. Però també molts d’ells estan canviant els seus estalvis de Rials (unitat monetària d’Iran) en dòlars ó directament en or.

Fa pocs dies el Financial Times recollia els testimonis de Majid, un funcionari de 41 anys que va canviar els seus estalvis de 50 milions de Rials en 5.000 dòlars i de Qodsi, jubilat de 70 anys que ha decidit comprar menjar i provisions per a 6 mesos. I és que el mateix Fons Monetàri Internacional (FMI) ha pronosticat una inflació al voltant del 30%, actualment és del 8,8%, a mesura que el govern retiri gradualment els subsidis.

Davant les alarmes de la població, Mahmoud Ahmadinejad, president d’Iran, ha promès que els més pobres seran compensats quan la reforma es dugui a terme. El gran perill per al govern actual és tornar a activar les alarmes del descontent social, encara molt present en el gegant persa. Des d’eKonomicus pensem que la retirada dels subsidis és deguda a l’enorme despesa militar i nuclear en la que està incorrent el govern d’Ahmadinejad.

Informació Complementària:

(1)    Expediency Council secretary calls for revision of subsidy reform plan – Teheran Times

(2) Referència a la notícia del diari iranià Ettelaat

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS