Pujada del tipus d’interès a Austràlia

El Banc Central d’Austràlia ha elevat els tipus d’interès per sorpresa, després de 6 mesos sense canvis, un 0,25% fins arribar al 4,75%. Segons Glenn Stevens, governador del Banc Central d’Austràlia, la pujada es deu a la “possibilitat d’un increment de preus a mitg termini”. La conseqüència més immediata ha estat la pujada del valor del dòlar australià enfront la “divisa verda”, passant de 98,90 a uns 99,93 centaus de dòlar nord-americà, per tant, quasi fregant la paritat entre les dues monedes. 

Font: Elaboració pròpia

Si observem el gràfic adjunt, veurem la típica correlació inflació – tipus d’interès fixat pel Banc Central. És per això, que no deixa de sorprendre a molts analistes que una disminució de l’índex de preus entre el passat mes de juliol fins setembre es tradueixi en un augment del tipus d’interès legal del diner, quan en teoria la reacció hauria de ser la oposada amb una política monetària expansiva.

Tot i això, si també ens fixem en la gràfica del creixement del PIB (GDP en anglès) veurem com el país oceànic ja registra taxes de creixement positives i, per tant, segurament el Banc Central interpreta que no fa falta l’aplicació d’una política monetària expansiva, baixos tipus d’interès. En conclusió, el que s’extrau de la decisió del Sr. Stevens són diverses idees:

– El Banc Central Australià considera que la recessió per Austràlia ja ha passat.

– Intentaran atraure capitals estrangers, pel que s’ha apreciat la seva moneda enfront el dòlar nord-americà.

– Des del passat mes d’abril, que la seva Balança Comercial (Exportacions – Importacions) registra superàvit, per tant, no veuen la necessitat de tenir un dòlar australià amb un baix tipus de canvi respecte altres monedes.

 

Informació complementària:

(1)   “Reserve Bank rate rise surprises markets” – Lucy Battersby – Sydney Morning Herald – 03/11/2010

(2) “Australia and India Raise Interest Rates” – Bettina Wassener – New York Times – 02/10/2010

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS