Soja: augment de preus

Tot i que el mercat de matèries primeres de Chicago, principal referència per a les cotitzacions del sector agrícola, va acabar amb guanys i la deixà el preu de la soja en 468 dòlars la tona, els preus pagats en la borsa de comerç de la ciutat argentina de Rosario fixaven màxims històrics en situar-se a 1.300 dòlars la tona.

 

Des del passat mes d’abril, que la majoria de productors de soja de l’Argentina, tercer productor mundial (veure gràfic), es resisteixen a desprendre’s de grans volums de mercaderia, entre 5 i 6 milions de tones[1], amb el que fan augmentar encara més els preus que es paguen per a la planta oleaginosa. Segons la majoria dels analistes, molts dels productors estarien disposats a vendre a 1.350 dòlars la tona.

Pel costat de la demanda, les necessitats de les fàbriques locals i els exportadors nacionals argentins, s’han reprès les compres d’oli de soja per part de la Xina, per tant, va en augment.

Pel costat de la oferta, la producció de soja del 2010 ha estat rècord amb 55 milions de tones, i s’espera que el proper mes d’abril, que és quan es recull la soja, estigui entorn els 54 milions de tones. S’ha de tenir en compte que el valor actual de la soja a Argentina és el més alt de la història i s’ubica un 35,4% per sobre del preu d’ara fa 1 any, i un 73,3 % superior al de fa 2 anys.


Tal i com s’indicava el mes d’agost de l’any passat[2], les importacions de soja dels EEUU, primer productor mundial, s’estan substituint progressivament per la soja argentina, ja que aquesta no sol estar modificada genèticament. Per tant, la pujada de preus al mercat de Rosario pot afectar de manera molt directa els preus espanyols i europeus.  


[1] Entorn al 10,9% de la producció nacional de soja i 2,5% de la producció mundial.

[2] “La UE reemplazaría sus importaciones de soja estadounidense por argentina” – La Unión – 25.08.2009

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS