El Green New Deal i l’economia verda d’Obama està en entredit amb l’arribada de la majoria republicana als Estats Units

La política mediambiental durant aquests primers dos anys de legislatura de l’administració Obama s’ha centrat essencialment en el compromís per la lluita contra el canvi climàtic, en contrast al mandat anterior de George Bush en que s’anteposaven interessos econòmics puntuals. Les paraules de Barack Obama ressonaven fermes sobre la necessitat de reduir les emissions de gasos d’efecte hivernacle (GHG), sobre els acords multilaterals com el que va representar el protocol de Kyoto i sobre la necessitat d’un canvi en l’economia impulsat per un Green New Deal (joc de paraules amb el New Deal del president americà dels anys 30, Franklin Roosevelt).

Però, un congrés americà amb majoria republicana pot comprometre definitivament l’ambició d’unes polítiques que, ja de per sí, han estat molt complicades de tirar endavant enmig de la crisi econòmica global. Les eleccions legislatives als Estats Units de la setmana passada han configurat un panorama polític amb el que serà més complicat impulsar polítiques d’aquesta caire.

Així doncs, líders republicans al Congrés ja han anunciat la seua intenció de lluitar en contra del que es coneix com Clean Air Act (Llei de l’Aire Net) i, si cal, negar-li el finançament a la Agència de Protecció Ambiental (EPA, en anglès). Aquesta llei havia d’articular i regular el negoci dels drets d’emissió de GHG de les indústries assignades, tema que es coneix com cap-and-trade, o “limitació i comerç” (sistema en que s’estableixen uns límits d’emissió de GHG a cada indústria particular, qui, en cas de voler superar aquest límit, hauria de comprar drets a emetre a altres indústries que tinguessin excedent de drets). Però el col·lapse del Chicago Climate Exchange, institució que centralitzaria bona part d’aquest intercanvi de drets, fa que aquest programa “estigui mort per a un futur immediat”, segons paraules a Fox News de Myron Ebell, director del Centre per l’Energia i el Medi Ambient (contrari a la llei).

Hi ha el temor que Obama hagi abandonat definitivament tot programa governamental per limitar l’emissió de GHG i combatre el canvi climàtic. Actualment no hi ha cap referència pública sobre quins són els següents passos de l’administració federal sobre aquesta matèria. 

Moment de l'animació "The story of cap-and-trade", en que es reparteixen els drets d'emissió entre els contaminants. Font: http://www.storyofstuff.com

La política energètica en relació amb el medi ambient, també pot capgirar-se

L’energia, també, es convertirà en un tema important de discussió. Els republicans optarien, segons s’anuncia als mitjans de caire republicà, per reduir la intervenció governamental en el mercat d’energies renovables, juntament amb una intensificació de les explotacions petrolíferes a les costes nord-americanes i de l’ús de la capacitat energètica nuclear. Aquesta agenda política seria totalment contrària al que ha desplegat Obama fins al dia d’avui.

I no només pot haver-hi una forta oposició per part de la majoria republicana, sinó també dins les pròpies files demòcrates a les que pertany Barack Obama. Diversos governadors demòcrates d’Estats industrials o amb fort consum de carbó s’han mostrat sempre adversos a les polítiques de Washington, i ara, enmig de la paràlisi demòcrata, han intensificat les seues veus. Les figures més destacades són Joe Manchin, governador reelegit de Virgínia de l’Oest, qui ja es va mostrar molt distant respecte el President durant la campanya, i Jay Rockefeller, senador provinent del mateix Estat.

Enllaços relacionats:

[1] The story of cap and trade. Animació de 10 minuts amb l’explicació del mal funcionament del sistema cap-and-trade (en anglès). The Story Of Stuff.

http://www.storyofstuff.com/

[2] The Green New Deal Group. Centre de pensament econòmic que ha estructurat la política cap a una economia verda en que Barack Obama s’ha basat.

http://www.greennewdealgroup.org/

[3] L’agenda ambiental d’Obama sota amenaça pels republicans. Article aparegut al The Guardian, 31 d’octubre 2010.

http://www.guardian.co.uk/world/2010/oct/31/republican-onslaught-obama-environment-agenda

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS