Controvertida reforma del sistema sanitari a Alemanya

[Autora Col·laboradora: Marta Gonzalez]

Finalment, divendres passat, Alemanya ha donat llum verda a una de les reformes sanitàries més polèmiques dels últims anys.

El sistema sanitari alemany cobreix 72 milions de persones a través d’assegurances públiques, mentre que només 8,5 milions d’alemanys disposen d’assegurances privades. Aquest sistema està compost per 4,3 milions de persones, fet que representa l’onze per cent de la població activa del país.

La reforma proposada per Angela Merkel i el seu executiu rau en incrementar les actuals cotitzacions de la seguretat social del 14,9% al 15,5% a partir del gener de 2011.  A més, les mútues que es trobin amb dificultats econòmiques tindran la possibilitat d’ incrementar les contribucions dels pacients. Finalment, estableixen una sèrie de normes que limiten el poder de les empreses farmacèutiques a l’hora de fixar els preus al mercat.

Amb aquestes mesures, s’estima aconseguir una retallada de les despeses del sistema sanitari entre 2000 i 3500 milions d’euros, a partir del pròxim any. Aquesta decisió arriba en un moment on el dèficit del sector sanitari s’aproxima als 10.000 milions d’euros.

La reforma estableix que les proporcions de les quotes es distribuiran en un 8,2% del salari dels assegurats i el restant 7,3% de la quota l’assumirà l’empresari; d’aquesta manera es completarà la quota objectiu del 15,5%.

A banda de la pujada de les cotitzacions, la reforma, ideada pel ministre de Sanitat Philipp Rösler, implica la consolidació de les assegurances mèdiques privades a través de l’anomenat “pagament per endavant” dels serveis mèdics. La factura d’aquests serveis podrà enviar-se a la mútua per sol·licitar el seu reemborsament. Aquest sistema, segons l’oposició, farà que els qui poden permetre’s avançar els diners obtinguin una atenció més ràpida.

Tot i que l’actual govern va negar l’augment de les quotes durant la darrera campanya electoral del 2009, aquesta decisió ha amenaçat la dèbil coalició. Molts experts han llençat dures crítiques a la idea d’augmentar les quotes en comptes de reduir els costos, ja que els més crítics defensen la necessitat de canvis estructurals centrats en augmentar els ingressos.  No obstant, el ministre de Sanitat Rösler va refusar les crítiques, argumentant que la reforma estableix un marc “sostenible i socialment equilibrat” de finançament del sistema sanitari.

El sistema de salut alemany és un dels més envejats a nivell mundial. Tot i això, la crisi ha ocasionat el replantejament de les bases econòmiques i polítiques. Aquesta reforma, com van declarar des de l’oposició, sembla que posa la primera pedra en la privatització del  sistema sanitari.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS