Cancel·lació del deute extern al Congo, la història es repeteix
Els principals creditors del Congo (RDC) s’han posat d’acord per cancel·lar el deute extern amb un import total de 7.350 milions de dòlars. Gran part de l’insostenible deute es va acumular durant la dictadura de Mobutu Sese Seko. La cancel·lació rècord del deute va ser anunciada la nit del dijous passat pel Club de París i Brasil, un grup informal que reuneix als principals països creditors del món, en total 19 membres.
El ministre de Finances del Congo, Matata Ponyo Mapon, es va reunir ahir amb representants d’aquests països creditors a París, a fi de negociar un acord de cancel·lació del deute després que el Fons Monetari Internacional (FMI) al juliol d’aquest any hagués acordat que el seu govern havia avançat prou com perquè el país fos qualificat per a l’alleugeriment del deute.
El deute extern de la República Democràtica del Congo s’estimava en un total de 13.700 milions de dòlars a finals de 2009, dels que 7.530 milions, quasi un 55%, corresponien al Club de Paris, segons estadístiques de l’FMI.
La gran part del deute del Congo està assegurat amb els seus immensos recursos minerals, per ordre del llavors despòtic president Mobutu. S’ha de tenir en compte que durant la seva dictadura, quan el país era conegut com Zaire, Congo era conegut com el país més corrupte del món. S’estima que la gran majoria dels fons prestats durant la dictadura del president Mobutu es van perdre a través de la corrupció i per finançar la luxosa vida del dictador, els seus familiars i els seus més propers aliats.
Des de l’enderrocament del president Mobutu, el govern ha tractat de millorar la seva posició internacional, a través de la lluita contra la corrupció i amb unes rigoroses reformes econòmiques. Però fins ara, la inestabilitat política i diverses guerres han frenat el progrés econòmic i les reformes. Congo segueix, però, sent considerat com un dels països més corruptes del món.
Congo: capital París
En la reunió de París, els països creditors del país africà van instar al govern de Kinshasa “a portar a terme noves reformes per millorar el bon govern, enfortir l’imperi de la llei i lluitar contra la corrupció, totes elles condicions necessàries per garantir un desenvolupament sostenible” després de l’acordada cancel·lació del deute.
Informació Complementària:
(1) Club de Paris
(2) El Congo obre una mina de coure i cobalt – 03/02/2010
https://ekonomicus.com/2010/02/03/el-congo-obre-una-mina-de-coure-i-cobalt/
One Response to “Cancel·lació del deute extern al Congo, la història es repeteix”
[…] https://ekonomicus.com/2010/11/22/cancel%C2%B7lacio-del-deute-extern-al-congo-la-historia-es-repeteix… […]