La cimera sobre el canvi climàtic a Cancún al detall

El passat dissabte a Cancún, Mèxic, durant la conferència de les Nacions Unides (ONU) es va arribar a l’acord sobre la promulgació d’un fons conjunt[1] de 100.000 milions de dòlars, 75.500 milions d’Euros, per al 2020, destinat a la protecció dels boscos tropicals, així com el desenvolupament d’energies eòliques.

Japó, Rússia i Canadà ja han dit que no pensen estendre el Protocol de Kyoto, sinó firmant-ne un de nou que inclogui les emissions d’altres països, inclosos la Xina i la Índia. Els 190 països restants firmants es comprometen a contribuir al desenvolupament de tecnologies ecològiques en països en vies de desenvolupament per a la cimera de l’any vinent a Durban, Sud-àfrica. També s’ha aprovat el pla forestal de la Reducció d’Emissions de la Desforestació i la Degradació Forestal (REDD en anglès), destinat al finançament de projectes que facin servir les plantes per absorbir diòxid de carboni.

La oposició de Bolívia

Bolívia ha estat el país que s’ha oposat més frontalment, que entén que els objectius aconseguits en la cimera quasi no exigeixen als països desenvolupats els sacrificis necessaris per retallar les emissions de gasos contaminants fins a un nivell acceptable. Pablo Solón, ambaixador de Bolívia a les Nacions Unides, va demanar un Tribunal Internacional de Justícia Climàtica.

Jenifer Morgan, directora dels programes energètics del World Resources Institute (WRI), va comentar com “Les modestes expectatives amb les que s’iniciava la cimera han donat pas a resultats prometedors, ja que s’ha acabat amb un nou, però fràgil, acord climàtic internacional”.

Tal i com indica Joachim Wille en un article al Frankfurter Rundschau[2], és millor que en la trobada hi hagin participat els experts en el tema i els ministres de Medi Ambient de cada país, que no pas els presidents i alts caps d’estat. El Sr. Wille afegeix com “Els objectius a Copenhaguen eren massa ambiciosos, a Cancún s’ha estat més realista. No obstant, el resultat evidentment està lluny del que es pretenia aconseguir a Copenhaguen.”

Al final, la renovació del Protocol de Kyoto que acaba el 2012 segueix a l’aire, el “Fons Verd” de 100.000 milions de Dòlars s’ha de referendar definitivament l’any que ve a Durban (Sud-àfrica) i funcionaria a partir del 2020, i l’objectiu de reduir en 2°C la temperatura mitja del planeta es fixa per 2100, sense concretar un pla per aconseguir-ho.


[1] Conegut ja com el “Fons Climàtic Verd”.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS