Alemanya creix i crea ocupació, però amb incerteses a llarg termini

L’índex Ifo[1] que mesura el clima empresarial per a la indústria i el comerç a Alemanya ha mostrat una millora per al mes de desembre. Tal i com indica el president de l’Institut for Economic Research encarregat d’elaborar aquest índex a les seves oficines de Munic, Hans-Werner Sinn, per al 2010, l’índex ha crescut de manera sorprenent. Com a principals raons destaca l’augment de les exportacions de l’economia germànica, especialment les inversions i fins i tot està repuntant el consum intern.

Tot i això, l’índex de la producció manufacturera ha baixat una mica, degut a les males expectatives a curt termini que pot registrar el sector, però sembla que el ritme de contractació de nou personal a Alemanya es mantindrà estable, si més no, els propers mesos. Pel que respecte al sector de la construcció sembla tocat de mort i les constructores en una enquesta recent es mostren preocupades pel seu futur més immediat.

S’està demostrant que el país germànic està exercint mes rere mes de motor de la recuperació europea, no són paraules sinó fets. El grup dels “Cinc Sabis”[2] han elevat les previsions de creixement fins el 3,7% pel 2010 i 2,2% el 2011. No obstant, també remarquen que hi ha nombroses incerteses en el creixement a llarg termini del país, un clar exemple és la disminució de la producció industrial el darrer mes un 0,8% i a més, hi ha hagut una contracció d’un 3,5% en les comandes per a l’últim trimestre de l’any, el que afectarà de manera directa la producció dels propers mesos.

[1] L’índex Ifo es basa en prop de 7.000 enquestes fetes a empreses manufactureres, constructores, majoristes i minoristes. Es pregunta als empresaris sobre la situació actual, bona, satisfactòria, ó dolenta” , del seu negoci i sobre les perspectives, “molt favorables, sense canvis, ó poc favorables”,  per als següents 6 mesos.

[2] El grup dels “Cinc Sabis”, creat el 1963, és el Consell Assessor d’Economistes del govern alemany, format per 5 acadèmics. En l’actualitat són W. Franz, W. Wiegard, P. Bofinger, B. Weder di Mauro i C. W. Schmidt

[1] L’índex Ifo es basa en prop de 7.000 enquestes fetes a empreses manufactureres, constructores, majoristes i minoristes. Es pregunta als empresaris sobre la situació actual, bona, satisfactòria, ó dolenta” , del seu negoci i sobre les perspectives, “molt favorables, sense canvis, ó poc favorables”,  per als següents 6 mesos.

[2] El grup dels “Cinc Sabis”, creat el 1963, és el Consell Assessor d’Economistes del govern alemany, format per 5 acadèmics. En l’actualitat són W. Franz, W. Wiegard, P. Bofinger, B. Weder di Mauro i C. W. Schmidt

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS