Acords de comerç “Made in China”

Amb l’inici d’un any econòmicament incert, Xina comença una gira liderada pel viceprimer ministre del govern xinès Li Keqiang i acompanyat per 80 representants de 44 empreses xineses. Li és la persona cridada a liderar la Xina en un futur proper, ja que l’actual primer ministre Wen Jiabao acaba el seu mandat al 2012 i tot sembla indicar que el Partit escollirà Li com el seu successor (l’altre futur home fort del país, que substituirà al president Hu Jintao, serà Xi Jinping… dos noms, per tant, que cal anotar).

La delegació xinesa ha escollit Espanya com a punt de partida de la seva gira que els durà al Regne Unit i Alemanya amb l’objectiu d’intensificar la cooperació entre el gegant asiàtic i continent europeu. No passarà per França, fet que pot haver motivat el tractament que la premsa gal·la ha donat a la visita de Li a Espanya, amb titulars com el del diari Libération: “Madrid estén la catifa vermella al seu banquer xinès”.

Els ministres Salgado i Sebastián davant la delegació xinesa. Font: Xinhua.net.

Decisions a Espanya

La visita del viceprimer ministre xinès Li Keqiang a la Moncloa el passat dimecres, va acabar amb la firma de 16 acords comercials, 12 dels quals amb empreses privades, per un valor de 5.650 milions d’euros.

Durant la trobada, el representant xinès va manifestar la seva confiança i suport a les mesures econòmiques preses pel govern espanyol.  A més, va assegurar el compromís xinès amb el deute públic espanyol tant en el mercat primari com secundari.

A partir de la reunió entre els dos països es va prometre elevar durant el 2011 el comerç bilateral a 40.000 milions d’euros, gràcies a mesures com la promoció del segell espanyol com a destinació pels turistes xinesos; a més d’intentar estimular la cooperació entre les empreses dels dos països per facilitar l’esforç inversor espanyol a la Xina.
D’aquesta manera, els acords que es signin aquests dies estaran dirigits a enfortir els llaços de la Associació Estratègica Integral constituïda l’any 2005 durant la visita del president Hu Jintao a la península.

Figures destacades a la reunió

La trobada empresarial  va estar organitzada per l’Institut de Comerç Exterior (ICEX), i de les 50 empreses espanyoles presents, destaquen Repsol, Telefónica o FCC.
Tot i així, cal dir que el 97% del total dels acords signats el passat dimecres, corresponent el grup Repsol, presidit pel català Antoni Brufau.

D’altra banda, es van subscriure importants compromisos en la compra de “productes tradicionals” espanyols com el pernil, l’oli d’oliva o el vi.
Veus en contra

Tot i les decisions comercials, no totes les veus estan a favor de la relació entre els dos països. Amnistia Internacional ja ha retret que el govern espanyol hagi ignorat “la situació dels drets humans” al país asiàtic.

Article de Marta Gonzalez, col·laboradora d’eKonomicus

Informació relacionada:

[1] Perfil de Li Keqiang, enmarcada en l’actual gira europea. Asiared.com.

http://www.asiared.com/es/notices/2011/01/li_keqiang__el_futuro_de_china__visita_europa_1186.php

2 Responses to “Acords de comerç “Made in China””

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS