Breu guia sobre les institucions de la Unió Europea

Des del començament de la meva experiència al Parlament Europeu ençà m’he trobat amb infinitat de coneguts i amics que durant el curs de la conversa s’han referit a la institució per la qual treballo com ‘la Comissió’, la ‘Unió Europea’, i fins i tot n’hi ha que s’han acomiadat amb un graciós “Vagi bé per la ONU!”. Alguns pregunten per què ara tenim un president ‘europeu’, un altre em pregunta quina diferència hi ha entre el Sr. Barroso, el Sr. Van Rompuy i el president que canvia cada sis mesos. S’han referit al Sr. Barroso com el president del Parlament i molts creuen que dins el Parlament Europeu els eurodiputats s’agrupen per nacionalitats… I és que la Unió Europea no és fàcil d’entendre.

Donada aquesta complexitat, aquest article pretén explicar d’una forma clara i concisa el funcionament bàsic de la UE, les principals institucions i les respectives funcions. L’objectiu del mateix és proporcionar informació essencial que ajudi a fer més entenedors els articles que s’han escrit i s’escriuran a la secció ‘Connexió Brussel·les’ – molt més vinculats a les notícies d’actualitat i interès europeu – així com proporcionar diverses fonts d’informació per a lectors que estiguin interessats en aprofundir en temes europeus i econòmics.

Així doncs, aquest article és un petit parèntesi de caràcter marcadament pedagògic que pretén ajudar a la comprensió dels posts habituals que podeu trobar en aquesta secció de la Revista Ekonomicus i evitar confusions com les mencionades en el paràgraf anterior.

INSTITUCIONS DE LA UNIÓ EUROPEA

Hi ha tres institucions principals que participen en el procés de presa de decisions:

 • La Commissió Europea
 • El Parlament Europeu
 • El Consell de la Unió Europea

 A més a més la UE està formada per altres institucions com el Consell Europeu, el Comité Econòmic i Social, el Comité de les Regions, el Banc Central Europeu (BCE), el Tribunal de Justícia, el Tribunal de Comptes i el Banc Europeu d’Inversions. En aquest post ens centrarem en les tres institucions principals, el Consell Europeu i el paper que juga l’ Alt Representant de la Unió per Assumptes Exteriors i Política de Seguretat.

La Comissió Europea

 • Representa els interessos de la UE en el seu conjunt.
 • La seva funció és elaborar propostes per les noves lleis europees així com començar la legislació aplicar les decisions del Parlament i del Consell.
 • S’elegeix cada 5 anys de la següent manera: Els governs dels Estats membres consensuen el nom del nou President de la Comissió i proposen un comissari per una determinada àrea. El Parlament Europeu té la última paraula sobre l’aprovació dels els comissaris i President seleccionats. El Parlament té també el poder de dissoldre tota la Comissió en cas que ho cregui necessari. El mandat de la Comissió actual finalitza el 31 d’octubre de 2014. El President actual és José Manuel Barroso.
 • La Comissió està organitzada en Directorats-Generals, un per cada àrea (ex: DG Competència, DG Afers Exteriors, DG Economia i assumptes monetaris, DG Agricultura…) . Cada DG té un Comissari, que és el cap, i un conjunt de funcionaris que treballen per ell.

El Parlament Europeu

 • Representa els ciutadans de la UE i és elegit directament per ells cada 5 anys.
 • Compta amb 736 membres dels 27 països de la UE.
 • Cada país té un nombre d’escons segons el seu tamany. Espanya en té 54.
 • Els membres del Parlament no seuen en escons agrupats per blocs nacionals sinó en grups polítics europeus. Hi ha un total de set grups polítics:
Grups Polítics del Parlament Europeu; elaboració pròpia
 • El president actual és el polonès Jerzy Buzek.
 • Té dos llocs de treball: Brussel.les i Estrasbourg. Cada any se celebren dotze plens de quatre dies a Estrasburg i sis sessions de dos dies a Brussel•les.
 • Aprova la legislació europea, conjuntament amb el Consell Europeu, en molt àmbits (veurem, més endavant, el procés de presa de decisions de la UE).
 • Dins del Parlament Europeu els diputats s’organitzen en ‘Comissions permanents’ especialitzades en diferents àmbits (ex: Comissió d’Economia, Comissió de Desenvolupament Regional) i formades per funcionaris experts en la matèria.

El Consell de la Unió Europea (CUE)

 • Representa els Estats Membres de la Unió Europea.
 • És, juntament amb el Parlament Europeu, l’organisme que participa en la presa de decisions de la UE.
 • Està integrat per tots els ministres de cada Estat Membre, que s’organitzen en diferents formacions en funció dels temes debatuts. Per exemple, la formació d’Assumptes Exteriors està formada pels ministres d’Assumptes Exteriors de tots els Estats Membres.
 • Cada formació té un Comité de Representants Permanents (COREPER), format per Representants Permanents dels Estats Membres que treballen a Brussel.les i organitzen i preparen el treball del Consell.
 • El Consell està presidit per un President que és rotatori i té una duració de 6 mesos. Actualment, l’ostenta Hongria amb el seu Primer Ministre, Victor Orban, al capdavant.

EUROGRUP : és un òrgan institucionalitzat dins el Consell (CUE) que congrega, una vegada al mes, als ministres d’economia i finances dels estats membres de la Unió que tenen l’euro com a moneda. Actualment, el seu President és el Primer Ministre Luxemburguès, Jean-Claude Junker.

El Consell Europeu

 • El Consell Europeu determina la direcció i les prioritats polítiques generals de la Unió Europea. No exerceix cap funció legislativa.
 • Està integrat pels Caps d’Estat o de Govern dels Estats Membres de la Unió Europea i per l’Alt Representant de la Unió per Assumptes Exteriors i Política de Seguretat, que actualment és la Baronessa Catherine Ashton.
 • El president actual és Herman Van Rompuy. Aquest és elegit pel Consell Europeu per un període de dos anys i mig renovable una única vegada. La figura del President va ésser constituida en l’últim Tractat vigent de la Unió Europea, el Tractat de Lisboa, amb l’objectiu de coordinar tots els Caps d’Estat de la UE i dotar de coherència els objectius de les presidències rotatòries del Consell de la Unió Europea. A partir de la seva creació, la presidència rotatòria col.labora estretament i es reparteix la feina amb el President del Consell Europeu, Herman Van Rompuy.
 • Es reuneix dues vegades per semestre, convocat pel seu President.

 

  

El paper de l’Alt Representant de la Unió per Assumptes Exteriors i Política de Seguretat

 • Amb l’entrada en vigor del Tractat de Lisboa neix la figura de l’Alt Representant de la Unió per Assumptes Exteriors i Polîtica de Seguretat, encarregada de dirigir i executar tota la Política Exterior de la UE amb l’objectiu de dotar la mateixa de més coherència i visibilitat en l’àmbit internacional. Catherine Ashton és la persona que ocupa el càrrec actualment.
 • El rol d’Alt Representant de la Unió és, de fet, una evolució del rol de Representant de la Política Exterior i de Seguretat Comuna (PESC) que va ocupar el senyor Javier Solana des de l’any 2000 fins al 2009. Se’l coneixia amb el nom de ‘Míster PESC’. El Tractat de Lisboa ha suposat un augment de les competències de l’Alt Representant.
 • A part de ser Alt Representant, Catherine Ashton és Vicepresidenta de la Comissió Europea i comissària d’Assumptes Exteriors, cap dels ministres d’Assumptes Exteriors del Consell de la Unió Europea i cap del Servei Europeu d’Acció Exterior, òrgan també creat pel Tractat de Lisboa que representarà la UE a l’exterior.
 • El mandat de l’Alt Representant és de 5 anys i coincideix amb el de la Comissió. L’Alt Representant és elegit pel Consell Europeu per majoria qualificada.
 • 

Altres òrgans i institucions

El Tribunal de Justícia, el Tribunal de Comptes, el Comitè Econòmic i Social Europeu, el Comitè de les Regions, el Banc Europeu d’Inversions i el Banc Central Europeu.

EL PROCÉS DE DECISIÓ DE LA UE

 • El procés de decisió de la UE implica, en la majoria dels casos, les tres grans institucions europees: la Comissió, el Consell de la UE i el Parlament Europeu.
 • La Comissió Europea és l’encarregada d’iniciar i proposar una nova legislació. Un cop feta la proposta, són el Consell de la Unió Europea i el Parlament Europeu els encarregats de debatre i aprovar la llei. La legislació pot ésser un reglament o una directiva.
 • Des del Tractat de Lisboa, el pes del Parlament Europeu en el procés de presa de decisions ha augmentat i la majoria de decisions s’han de prendre conjuntament entre el Parlament Europeu i el Consell de la Unió Europea en un procés anomenat ‘procés legislatiu ordinari’, abans conegut com el procés de ‘codecisió’. Hi ha també casos en que la decisió d’aprovar la llei la pren el Consell de la UE i el Parlament juga un paper secundari (procediment de consulta i de dictamen conforme).
 • El Tractat vigent de la UE des de l’1 de desembre del 2009 és el Tractat de Lisboa.

WEBS EUROPEES INTERESSANTS I BLOGS DE LA UE

Blogs en català i castellà

Blogs en altres idiomes

Webs d’actualitat europea

Altres webs

 

 

5 Responses to “Breu guia sobre les institucions de la Unió Europea”

 1. emilio

  No conocía vuestro trabajo, pero a partir de ahora os voy a seguir por fcbk. Gracias por citar mi blog. Un saludo: emilio

  Respon
  • mborr

   Muchas gracias Emilio! Enhorabuena también por tu blog, lo leo asiduamente y la verdad es que disfruto leyéndolo. Un abrazo. Mireia.

   Respon

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS