Davos: receptes per una nova etapa

Avui s’inicia un esdeveniment important a l’agenda internacional: el 41è Fòrum Econòmic Mundial de Davos-Klosters (Suïssa). Un escenari amb les pistes d’esquí de teló de fons, molt apropiat tenint en compte els desnivells de l’economia mundial en l’actualitat.
Els experts econòmics i polítics internacionals reunits a Suïssa fins el proper diumenge 30 de gener  tindran com objectiu millorar la situació actual a partir dels tres principis: “repensar, redissenyar i reconstruir”. Els temes que segur abordaran seran l’alça de preus de les matèries primeres, els conflictes geopolítics i la guerra de divises.

El lema central d’aquest any serà:  “Normes compartides per a una nova realitat”. Segons ha assenyalat el fundador i president Klaus Schwab “en lloc de mirar les conseqüències de la crisis actual, ens centrarem a definir la nova realitat i les normes necessàries per la cooperació en aquesta nova etapa”. Així doncs, es pretén que el Fòrum sigui una espai de discussió i cooperació pels principals actors mundials.
Més de 2500 representants del  món polític, acadèmic i social procedents de 100 països diferents intentaran traçar les pautes i establir la cooperació necessària  per trobar una sortida a la crisis econòmica mundial que aviat complirà el seu quart any.

La trobada es caracteritza per la heterogeneïtat dels diferents participants. Entre ells destaquen la participació d’un miler de directors executius de les principals empreses multinacionals, els dirigents dels països que formen part del G-20 -incloent més de 30 caps d’Estat i de Govern- a banda de representats d’organitzacions internacionals, mitjans de comunicació i líders culturals.

No faltaran figures europees com el president de França Nicolas Sarkozy i els seus homòlegs d’Alemanya, Angela Merkel, i de Gran Bretanya, David Cameron. Ells seran els encarregats a defensar els nous patrons europeus establerts per la futura viabilitat de l’euro i dels estats en crisi com Grècia, Irlanda, Portugal i Espanya.
Espanya, per la seva banda, estarà representada per la vicepresidenta Elena Salgado.

A nivell internacional, s’espera la visita del secretari general de les Nacions Unides Ban Ki-Moon i dels presidents de Mèxic, Felipe Calderón i de Colòmbia, Juan Manuel Santos.
Tot i que el discurs inaugural serà a càrrec pel president rus Dimitri Medvedev, la representació dels caps d’estat asiàtics  tindrà dos grans absències: Xina i Índia, tot i que hi hauran nombrosos representants de les dos grans potències.

D’altra banda, els encarregats de donar resposta i afrontar les qüestions financeres durant la reunió seran Robert Zoellick, president del Banc Mundial, Jean Claude Trichet, president del Banc Central Europeu i Luis Alberto Moreno, president del Banc Interamericano de Desenvolupament.

La novetat que proposta aquest any El Fòrum Econòmic Mundial és la creació de la “Xarxa de Resposta als Riscos”. D’aquesta manera, els principals directius empresarials intentaran identificar els riscos empresarials i abordar els problemes que aquests presenten abans que apareguin.

Finalment, s’espera la participació del fundador de Microsoft, Bill Gates, i de l’ex president nord-americà Bill Clinton, que participen activament tots els anys.

Futures trobades:
La reunió anual de Davos representa l’establiment de les bases econòmiques mundials i el punt de partida d’una ronda de reunions mundials durant el transcurs de l’any.

27-29 Abril:
Rio de Janeiro, tindrà lloc el Fòrum Econòmic Mundial per Amèrica Llatina.
4-6 de Maig:
Ciutat del Cap, Sud-àfrica, es durà a terme el Fòrum Econòmic Mundial per l’Àfrica.
20-22 Maig:
Mar Mort, Jordània, tindrà lloc el Fòrum Econòmic Mundial per l’Orient Mitjà
8-9 Juny:
Viena, Àustria, tindrà lloc el Fòrum Econòmic Mundial d’Europa i Centre-Àsia.
12-13 Juny:
Jakarta, Indonèsia, tindrà lloc el Fòrum Econòmic Mundial per l’Est-Àsia.

Article de Marta Gonzalez, col·laboradora d’eKonomicus

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS