Xina, Rússia i Mèxic: economies emergents finançades il·lícitament?

Segons un recent informe de l’organització internacional Global Financial Integrity (GFI), els tres països amb majors fluxos financers il·lícits són, per aquest ordre: Xina, Rússia i Mèxic. D’acord amb les dades de l’organització, entre els anys 2000 i 2008 (8 anys), els països que varen obtenir més finançament provinent de fonts il·legals són: [en Milers de Milions de Dòlars]

  1. Xina – 2.180
  2. Rússia – 427
  3. Mèxic – 416
  4. Aràbia Saudita – 302
  5. Malàisia – 291
  6. Emirats Àrabs Units – 276
  7. Kuwait – 242
  8. Veneçuela – 157
  9. Qatar – 138
  10. Nigèria – 130

font:gettyimages

La llista, encapçalada per la Xina, Rússia i Mèxic, representa el 70% de la quantitat total en fons il·lícits provinents de tots els països en desenvolupament en aquest període, 2000 – 2008. Quant de fiables són les xifres que apareixen en l’informe? No ho podem saber del cert, però tant el Banc Mundial com el FMI es basen en els estudis elaborats pel GFI per estimar la quantitat i l’estratègia que segueixen els fluxos financers il·lícits a nivell mundial.

El document mostra que l’evolució històrica és alarmant: mentre que a principis de la dècada, any 2000, es comptabilitzaven aproximadament uns 369.300 milions de dòlars fraudulents, la xifra es disparà el 2008 fins assolir els 1,26 bilions de dòlars, per tant, es triplica, sobretot els darrers anys.

La manera més habitual de fer aquest tipus de transferències és la manipulació dels preus al comerç, i representa un 54,7% del total d’aquests fluxos per al període 2000 – 2008. En concret per al continent asiàtic aquest percentatge augmenta fins el 89,3% del total de fluxos il·lícits en el continent, i es concentra sobretot a la Xina. El fet de que molts països asiàtics estiguin experimentant un fort creixement econòmic ha fet que hagin augmentat aquestes fonts de finançament il·legals, sobretot per falta de regulació i falta de control en el sector. Un clar exemple és Malàisia, on l’any 2000 es suposaven unes transferències il·legals de 22.200 milions de Dòlars i l’any 2008 de 68.200 milions, per tant es va superar i triplicar la xifra.

Tanmateix, l’informe també alerta del grup de països exportadors de petroli, com Kuwait, Nigèria, Qatar, Rússia, Aràbia Saudita, Unió dels Emirats Àrabs i Veneçuela, que es basen en suborns, robatoris i evasió d’impostos com a conductes més habituals per a la financiació il·lícita. Els fluxos il·lícits del continent africà són el producte en la majoria de casos de governs corruptes i dictadures amb molt poc control legal en la matèria. En concret, en el continent hi ha hagut un augment d’aquests fluxos d’un 28,8% per any.

Pel que fa a la corrupció a Mèxic, un tòpic ja, l’any passat el govern va aprovar un programa especial per a la lluita contra el blanqueig de capitals. En concret, la mesura consisteix en la prohibició de compravenda en efectiu de béns immobles, automòbils o altres objectes de valor.

 

Per accedir a l’informe complert de Global Financial Integrity:

http://www.gfip.org/storage/gfip/documents/reports/IFF2010/gfi_iff_update_report-web.pdf

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS