Ben Ali, Mubarak, Gaddafi?

La dissidència interna de ministres, diplomàtics i de pilots d’avions que es van negar a bombardejar a la població civil està produint un debilitament del règim libi de Muammar al-Gaddafi, que s’aferra al poder mitjançant la sagnant repressió, amb més de 250 morts, de moment. L’ONU ja ha qualificat els atacs contra la població desarmada com a “crims contra la humanitat”. Serà el president libi el proper en caure?

És curiós observar com la televisió estatal líbia ha tractat la notícia, en informar d’un operatiu de les forces de seguretat “contra els sabotejadors i els que sembren el terror”, i en el que “diverses persones van morir”, sense més precisions. Gaddafi ja ha declarat fa unes hores que “no me n’aniré i moriré en la seva terra com un màrtir”.

Mentre, residents a Trípoli estan denunciant una “massacra” en els barris de Tayura i Fashlum. En aquest barri, varen arribar ahir helicòpters carregats de mercenaris africans, contractats pel règim, que van obrir foc indiscriminadament contra la població. Abans dels enfrontaments, organitzacions internacionals de defensa dels drets humans avaluaven entre 200 i 400 el nombre de víctimes de la revolta iniciada el passat 15 de febrer.  Segons informes de la Federació Internacional de Drets Humans (FIDH), els manifestants controlaven diverses ciutats, entre elles Benghazi, la segona del país, Syrta i Tobruk, totes elles a l’est del país.

Nombrosos països han criticat ja la virulència de la repressió, i el Consell de Seguretat de l’ONU celebrarà avui una reunió d’emergència per discutir la situació al país nord-africà. Diversos diplomàtics libis han renunciat en les darreres hores als seus càrrecs, en senyal de reprovació de les massacres perpetrades al seu país. El secretari general de l’ONU, Ban Ki-moon, va donar part d’una conversa telefònica de 40 minuts amb Gaddafi, durant la qual va instar al líder libi a “cessar la violència contra els manifestants”. L’alta comissionada de Nacions Unides per als Drets Humans, Navi Pillay, va advertir a les autoritats líbies que “els atacs sistemàtics contra la població civil es podrien considerar “crims contra la humanitat“.

El secretari general de la Lliga Àrab[1], l’egipci Amr Mussa, ha manifestat la seva “extrema inquietud” per la repressió. L’Organització de la Conferència Islàmica (OCI)[2] va denunciar “una catàstrofe humana contrària als valors de l’islam”. Fins hi tot el govern d’Iran ha emès un comunicat en el que denuncia la “massacra d’innocents”. A més, Qatar i el Brasil van considerar “inacceptable” l’ús de la violència contra els manifestants.


[1] La Lliga Àrab és una organització creada el 1945 a el Caire. Agrupa diversos països àrabs. Actualment els seus membres són: Líbia, Egipte, Iraq, Líban, Jordània, Aràbia Saudita, Marroc, Kuwait, Algèria, Síria, Iemen, Sudan, Bahrain, Emirats Àrabs Units, Mauritània, Palestina, Oman, Qatar, Somàlia i Tunísia. També consten 4 observadors: Brasil, Veneçuela, Índia i Eritrea.

[2] L’Organització de la Conferència Islàmica agrupa un conjunt de països de confessió musulmana, creada el 1969 durant la Conferència de Rabat.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS