Possible pujada de tipus d’interès en la Zona Euro a l’abril

 

La pujada del preu del cru i el repunt de la inflació en alguns països de la zona euro no han estat motius suficients perquè el Banc Central Europeu (BCE) modifiqui la seva política monetària, i manté així el tipus d’interès oficial en l’1%. El seu president, Jean Claude Trichet, ha assegurat que una pujada de tipus a l’abril “és possible”, encara que no segura. “No seria apropiada una àmplia pujada” de tipus a l’abril ha declarat Trichet davant les insistents preguntes dels periodistes. Això situaria l’increment en un 0,25, fins al 1,25%.

Pel que fa a la inflació, si fins ara augurava que la taxa mitjana anual a finals de 2011 estaria al voltant d’un 1,1%, a hores d’ara es calcula que arribarà al 2,3%, de manera que sobrepassa l’objectiu del 2% que, per mandat, el BCE ha de fer complir, pel que Trichet ha assegurat que “estem preparats per actuar quan faci falta”, en relació al creixent augment de preus. El president del BCE considera que els riscos per evolució dels preus són alcistes, un comentari que ha provocat una pujada immediata de l’euro front el dòlar, +0,95%, fins als 1,394 dòlars per cada euro. Trichet ha subratllat que és “fonamental” evitar efectes de segona ronda i ha alertat dels riscos alcistes que per a la inflació suposen l’alça dels preus de l’energia i de les matèries primeres. A més, ha afegit que les últimes previsions de la inflació no tenen en compte la recent pujada del preu del cru, que l’han portat a tocar els 120 dòlars en el cas del Brent, de referència a Europa. Sobre la diferència entre la política monetària del BCE i la de la Reserva Federal nord-americana (Fed), Trichet s’ha limitat a assenyalar que “nosaltres tenim la nostra responsabilitat, la Fed té la seva”.

 

Els analistes no esperaven una pujada dels tipus, que indefectiblement incidirà l’alça en els preus dels hipoteques i resta de crèdits, fins a la sortida de Trichet de l’entitat, que acaba el seu mandat a l’octubre. Al costat de la carestia del petroli, els aliments tampoc donen treva. Segons ha advertit avui la FAO, els preus dels productes bàsics ha marcat al febrer un nou màxim històric per sobre dels antics rècord d’estiu de 2008. Llavors, la combinació d’ambdós fenòmens van desembocar en revoltes en una trentena de països.

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS