Japó: tsunami econòmic? (I)
La tragèdia japonesa tindrà conseqüències econòmiques. Les primeres estimacions sobre el cost econòmic de la catàstrofe apunten a un import superior als 100.000 milions de dòlars (72.000 milions d’euros) per a l’economia del país[1]. Les pèrdues en infraestructures, segons Eqecat, superen els 30.000 milions de dòlars, als quals cal afegir altres 10.000 milions en danys sofets en ports i vaixells.
“És la crisi més greu per al Japó des que va acabar la segona guerra mundial, fa 65 anys”, assenyalava el passat dilumenge el primer ministre nipó, Naoto Kan, en una compareixença televisiva en què va demanar unitat al país. El Govern elevava ahir el nombre oficial a 1.353 morts i 1.085 desapareguts, però altres fonts apunten a diversos milers, els greus danys en habitatges i infraestructures i l’emergència nuclear decretada al país, que s’ha estès de Fukushima a Onagawa, a més de problemes en un reactor a Tokai. Les xifres oficials parlen de més de 20.800 edificis destruïts i 600.000 ciutadans desplaçats de les seves cases.
Borsa de Tòquio
Tal i com es preveia, l’índex Nikkei de la Borsa de Tòquio va caure ahir al tancament 633,94 punts, 6,18%, fins a situar-se en 9.620 punts, en la seva primera sessió després del terratrèmol i el posterior tsunami. Entre els valors que van experimentar fortes caigudes va figurar TEPCO, l’empresa d’electricitat que opera la planta nuclear de Fukushima, on avui es va registrar una segona explosió que va afectar al seu reactor número 3. Les seves accions es van desplomar ahir un 23,57%, mentre les de Toyota, líder mundial del motor, van caure gairebé un 8% i les de la companyia ferroviària JR East, que ofereix servei a la zona del nord-est devastada pel sisme, van retrocedir un 18,35%.
Injecció de diner del Banc Central del Japó
La forta caiguda de la Borsa de Tòquio, un dels parquets més influents del món, es va produir tot i que durant la sessió el Banc del Japó (BOJ) va anunciar una injecció rècord de liquiditat al sistema financer per facilitar el crèdit i la reconstrucció de la zona, de 15 bilions de iens (182.700 milions de dòlars ó 131.860 milions d’euros). Minuts abans que tanqués el parquet, el Banc del Japó va indicar que “el dany causat pel terratrèmol ha estat geogràficament extens i, per ara, caurà la producció i hi ha a més preocupació que es deteriori l’ànim de les empreses i les famílies”. L’entitat emissora va fer aquestes consideracions al final d’una reunió a Tòquio en la qual va decidir mantenir els tipus d’interès al Japó virtualment a zero, en un rang d’entre el 0 i el 0,1%.
[1] El càlcul ha estat realitzat per AIR Worldwide (http://www.air-worldwide.com/) i Eqecat (http://www.eqecat.com/), dues companyies nord-americanes especialitzades en càlculs de riscos per catàstrofe.
One Response to “Japó: tsunami econòmic? (I)”
[…] Continuació de la primera part – Japó: tsunami econòmic? (I) […]