Protestes a Londres per les retallades del govern de Cameron

Aproximadament unes 500.000 persones, 250.000 segons fonts policials, van desfilar ahir pel centre de Londres en contra les retallades del govern de David Cameron. A Hyde Park es va celebrar un míting al qual la majoria de la gent no va poder arribar a causa de la massiva assistència de públic. En aquest míting final, el líder laborista Ed Miliband es va queixar del paper dels bancs en l’actual crisi, però també va insistir en la idea de “retallar dèficit”, però no de forma ” tan ràpida ni tan profunda “com ho està fent el Govern. Tot s’ha de dir, que el públic va aplaudir però sense gaire entusiasme. Molts van destacar que els laboristes tenen també la seva part de responsabilitat sobre el penós estat de l’economia britànica, recordem que els ex-primers ministres Gordon Brown i Tony Blair són laboristes.

La cita porta el segell dels sindicats i l’objectiu és protestar contra el pla d’ajust presentat per Cameron, que es proposa eliminar en cinc anys un dèficit públic d’entorn el 12%. El programa inclou una pujada de l’IVA del 17,5% al ​​20%. Però es centra sobretot en la reducció de la despesa pública, que minvarà en cinc anys en uns 95.000 milions d’euros. Hem de tenir en compte, que el pla el va presentar el Govern l’octubre de l’any passat, però els primers retalls entraran en vigor la setmana que ve. Per això els qui s’oposen a ells han triat aquest cap de setmana per a la protesta.

Durant la manifestació, però, un grup d’encaputxats es enfrontar a la policia i va atacar diverses sucursals bancàries, entre elles una del SantanderUK. Van irrompre en diverses botigues del centre de Londres com Fortnum & Mason ó TopShop, al mateix temps que calaven foc al centre d’Oxford Street, principal artèria comercial de la ciutat. La policia afirma que es tracta d’un grup minoritari, mentre que altres fonts afirmen que eren aproximadament un miler. Fins ara, han estat arrestades nou persones.

Per la seva part, Brendan Barber, líder de la confederació de sindicats va fer èmfasi sobretot en la defensa de la sanitat pública. “Amb els suposats estalvis per guanyar en eficàcia, el NHS (sigles del sistema públic de salut) està ja en cures intensives. No els deixarem que destrueixin el que ens ha costat construir durant generacions”. El Govern ha promès mantenir com a mínim el pressupost real de la sanitat, però al mateix temps pretén fer-lo més rendible i retallar en uns serveis sanitaris per invertir en d’altres. Els mateixos conservadors estan preocupats perquè la imatge de la sanitat pública pot ser un dels elements bàsics que jugui en contra en la propera campanya electoral. Tanmateix, molts dels assistents ahir a Londres recordaven les manifestacions en contra la “poll tax” de Margaret Thatcher dels anys ’80. De fet, alguns repetien les consignes de “són els tories[1] de sempre”.


[1] Torie: Sinònim per referir-se als militants del partit conservador britànic.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS