Mercosur: 20 anys d’integració comercial
El passat 26 de Març, el Mercat Comú del Sud (Mercosur) integrat per Argentina, Brasil, Paraguai i Uruguai va celebrar el seu 20è aniversari.
Tot i els grans canvis i les dificultats viscudes des del tractat de l’Asunción l’any 1991, el Mercosur ha aconseguit posicionar-se com a referent de política i economia regional fins arribar a representar el quart bloc econòmic mundial.
Les idees extretes de la carta del comitè en motiu del seu aniversari són les següents: “Consolidem relacions de confiança mútua, aprofundim els nostres canals de diàleg polític i estrenyem els nostres llaços de cooperació”, aquestes paraules resumeixen i ajuden a entendre les bases en que s’ha fomentat l’ organització des de la seva creació.
Integració regional:
Els quatre socis principals, disposen de Bolívia i Xile com a països associats. A més, en els últims anys destaca l’ incorporació de Colòmbia, Ecuador i Perú però tot i que l’any 2006 els Congressos d’Argentina, Brasil i Uruguai acceptessin la nova incorporació de Veneçuela, aquesta no s’ha pogut ratificar ja que encara falta l’aprovació del Senat de Paraguai degut el seu desacord amb la política d’Hugo Chavez.
Àmbit econòmic:
Pel que fa a la integració comercial les dades parlen per si soles: el nivell de comerç entre els socis comercials ha passat de representar 4.500 milions de dòlars l’any 1991 a 45.000 milions de dòlars l’any 2010, a dir, 10 vegades més de l’ obtingut l’any fundacional.
Tot i que des de l’any 1994, els quatre països membres van acordar constituir un mercat comú, no va ser fins el passat 2010 que les bases de l’acord es van establir formalment, així doncs s’espera que el 2019 el mercat comú sigui una realitat. A més, l’establiment d’un codi duaner comú, previst també per l’any 2019, permetrà eliminar la pràctica del doble cobrament de l’aranzel extern comú fet que beneficiarà la distribució de la renda duanera.
A nivell mundial, el Mercosur té acords comercials amb la Comunitat Andina, Israel, Egipte. Tot i que no s’ha pogut establir formalment un conveni de lliure comerç amb la Unió Europea, perseguit des de l’any 2004, les negociacions es van engegar el passat 2010.
Les perspectives econòmiques son molt favorables tenint en compte la importància de la regió pel que fa a nivell energètic, així com, la seva forta àrea d’influència a nivell agrícola, representant el territori més productiu a nivell mundial.
No obstant, l’evolució històrica ha generat divergències entre els socis, un clar exemple es el fort creixement viscut per Brasil en l’última dècada.
Aquestes divergències econòmiques sempre han estat objecte de queixes per part de Paraguai i Uruguai, els dos membres de menor desenvolupament relatiu, però en els últims anys també han aparegut reclams d’Argentina, fet que ha provocat brots de proteccionisme dins del bloc. Tot i la creació l’any 2006 del Fons de Convergència Estructural del Mercosur (FOCEM) amb l’ objectiu d’ajudar el desenvolupament dels socis menors, no s’ha aconseguit resoldre les asimetries entre els socis.
Evolució: de l’economia a la política.
En l’última dècada, els ideals del Mercosur s’han centrat més en l’àmbit polític que en l’econòmic-comercial.
Tot i les veus contràries ha aquesta tendència, la constitució d’un Parlament regional, la creació de fòrums socials, sindicals i de dones, son algun dels avenços cap a una unitat política.
Actualment, el lloc que ocupa el Mercosur en el món globalitzat es cada vegada més confusa, sobretot des de el sorgiment d’altres iniciatives integracionistes, com la Unió de Nacions Sud-americanes (Unasur), impulsada per Brasil amb la intenció d’agrupar en un sol bloc als dotze països de la regió.
En conclusió, la constitució del Mercosur com unitat de mercat ha sigut favorable per fer front a la forta i creixent globalització viscuda durant els últims anys, tot i així, es necessari acotar unes mesures comercials prou ambicioses per continuar creixent a nivell mundial.
Article de Marta Gonzalez, col·laboradora d’eKonomicus
One Response to “Mercosur: 20 anys d’integració comercial”
[…] Finalment, Veneçuela es va incorporar el passat més de juliol com a membre del Mercosur tot i les dificultats que presentava i que apuntàvem en l’article d’eKonomicus. […]