La inflació a Àsia segueix colpejant fort: es col·lapsa el mercat laboral per manca de mà d’obra

Des que va començar el 2011, al sud-est asiàtic tot va a l’alça: el creixement econòmic és fort (tot i que no robust), els salaris estan en ple augment, la moneda s’aprecia, la inflació no para d’incrementar i, per tant, els Bancs Centrals també apugen els tipus d’interès. L’opció d’una política monetària agressiva segueix sent la preferida de les autoritats del sud-est asiàtic per a combatre la inflació i evitar un sobrecalentament de l’economia. Malàisia, Filipines, Vietnam i l’Índia han tornat a aplicar increments del tipus d’interès que ja van aplicar sense ser del tot eficaços a principis de 2011.

Singapur presenta forts problemes al mercat laboral. Font: ps21.gov.sg

El que s’ha constatat és que la inflació no ve tan sols provocada pels shocks externs que suposa la volatilitat del preu del petroli i dels aliments, sinó també influeix molt la pressió pel cantó de la demanda, és a dir, per l’increment del consum, les inversions i, òbviament, les importacions. Així ho concloïa l’informe de política monetària del Banc Central de Corea del Sud. La regió ha tornat al punt en que es trobava al 2008 i ja es tornen a fer paleses fortes mancances en terrenys disponibles, en mà d’obra, en infraestructures i, en definitiva, en capacitat de producció. És per això que, davant escassetat de factors productius, els seus costos s’inflen.

El Wall Street Journal ironitzava que, a causa del ràpid creixement, els residents d’aquests països eren cada cop més infeliços perquè no només incrementava ràpidament el preu de l’accés a l’habitatge, sinó què a més el tràfic era cada cop pitjor i al metro ja no s’hi podia ni respirar.

Una bona notícia com podria ser un índex d’atur sota mínims (només cal mirar el gràfic per veure que tots els països s’acosten a la plena producció), pot comportar alhora dificultats. El diari nord-americà reportava també la situació actual, més preocupant, per la que passa el mercat de treball, fruit d’aquesta tendència macroeconòmica comentada anteriorment. Recollia les declaracions de Chris Lee, mànager a SG Recruiters Group de Singapur, on afirmava que “el mercat laboral cada cop estarà més tens i hi haurà falta de treballadors en moltes indústries durant els propers anys”.

En aquest sentit, la situació ha arribat a ser tan extrema que els empleats qualificats poden obtenir increments salarials molt importants (al voltant d’un 30%) per canviar-se d’empresa a Singapur o Malàisia. Pel que fa a mà d’obra no qualificada, també en aquest darrer país i en d’altres com Tailàndia (on es va augmentar el salari mínim un 6% fa poc i el govern garanteix un 25% si surt reelegit aquest any) fan falta desenes de milers de treballadors i s’espera contractar-los a països de la regió per evitar el col·lapse empresarial. L’emigració de mà d’obra xinesa també ha disminuït molt ja que les (relativament) millors condicions laborals i expectatives al gegant asiàtic han convençut a molts treballadors de no marxar del país.

Hi ha, però, una tendència esperançadora a mig termini. Es tracta d’una esperada reducció de les pressions inflacionistes que provenen de fora, és a dir, del preu del petroli i dels aliments. Això permetria canviar l’escenari d’expectatives, però ha quedat clar que la major part dels deures segueixen sent interns, en els assumptes domèstics de cada país. La inflació no és només tema de preus del productes que venen de fora, sinó d’unes economies al límit de la seva capacitat.

Informació relacionada:

[1] Asia Inflation Fight Spreads as Philippines, Malaysia Raise Interest Rates. Bloomberg, 6 de maig de 2011.

http://www.bloomberg.com/news/2011-05-05/asia-inflation-fight-spreads-on-philippines-malaysia-rate-moves.html

[2] Financial integration a complex task for Asia. Reuters, 5 de maig de 2011.

http://www.reuters.com/article/2011/05/05/us-adb-idUSTRE7443CG20110505

[3] Inflation in Asia Strikes at Core. The Wall Street Journal, 10 de març de 2011.

http://online.wsj.com/article/SB10001424052748703662804576188012814912454.html

[4] Report sobre política monetària del Banc de Corea. Març de 2011.

http://www.bok.or.kr/eng/index.jsp

2 Responses to “La inflació a Àsia segueix colpejant fort: es col·lapsa el mercat laboral per manca de mà d’obra”

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS