Xina, Argentina i l’oli de soja

La presència del gegant asiàtic continua guanyant terreny a Amèrica Llatina.
La visita del ministre de comerç xinès Chen Deming el dijous passat a Argentina va acabar amb la compra de 500.000 tones d’oli de soja.
El país sud americà és el principal exportador mundial d’oli de soja i Xina la principal compradora. En els últims anys però s’havia reduït la seva demanda. Tot i que no s’havia confirmat oficialment, molts asseguraven que la suspensió de les compres xineses obeïa en part a les restriccions que Argentina va imposar a alguns productes manufacturats del gegant asiàtic amb la finalitat de defensar la indústria domèstica. Des de Pequin, el refredament de les relacions comercials es justificava amb una regulació sanitària de l’oli de soja.

No obstant, a partir de la visita de la presidenta argentina Cristina Fernández de Kirchner a la Xina l’any passat, les tensions i restriccions comercials així com les mesures antidumping del país llatinoamericà han disminuït.

Tot i l’acord, aquest queda lluny dels nivells assolits l’any 2009 on la compra d’oli de soja havia arribat a 1,8 milions de tones.

Cap a una relació formal:

Després de la trobada entre el ministre de comerç i 80 empresaris del país asiàtic amb els dirigents argentins, els llaços comercials sembla que s’hagin enfortit.
Xina inclourà a Argentina en el seu proper Pla Quinquennal considerant-lo com un dels seus principals socis comercials. A més, a banda de l’oli de soja s’ha decidit la compra d’altres productes com el vi.

Segons el discurs del representant xinés, les relacions tenen com a objectiu afavorir la balança comercial, així com “convertir Argentina en la plataforma per invertir i des d’aquí exportar al Mercosur”

A nivell formal, la signatura d’un memoràndum per promoure i incrementar les relacions comercials i les inversions bilaterals simbolitza una aliança entre les dos grans potències.

Les xifres:

Per Argentina, Xina representa el seu segon soci comercial. Segons els dades oficials, l’any 2010 Argentina va exportar a Xina per 5.858,6 milions de dòlars, un 60 per cent més que en 2009, mentre que les importacions des del gegant asiàtic van ascendir a 7.648,8 milions de dòlars. Així doncs, el 8% de les exportacions procedents d’argentina acaben el país asiàtic, davant del 14% de les compres amb origen de la Xina.

Per Xina, Argentina representa el seu quart soci comercial, i sembla que la seva posició vol ascendir, ja que segons l’anunci del ministre xinés, les inversions del seu país a l’Argentina, han representat uns 14.000 milions de dòlars en els últims dos anys, a més de la generació de 5800 llocs de treball amb una expectativa de la creació d’uns 4000 llocs de treball més en el futur.
Article de Marta Gonzalez, col·laboradora d’eKonomicus

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS