Relació bilateral Cuba i Xina: Socis comunistes o aliats del petroli?
La visita del vicepresident xinés aquesta setmana passada Xi Jinping a Cuba va acabar amb l’acord de 13 nous convenis comercials, dels quals destaquen els del sector petrolier.
En aquest sentit, un dels exemples més representatius és l’acord entre l’empresa petroliera estatal cubana CUPET i l’empresa “Gran Muralla” filial de la Corporació Nacional de Petroli de la Xina, la qual se li va confiar la perforació i explotació dels pous de petroli situats el nord de l’illa.
No obstant, la col·laboració i l’estratègia del gegant asiàtic en el sector petrolier cubà va més enllà dels treballs d’extracció de cru. Actualment, Xina finança- amb garanties de petroli veneçolà- una de les inversions més importants a l’illa en els últims anys. Es tracta de la rehabilitació i obres de millora de la refineria de Cienfuegos, aquest projecte tindrà un cost d’uns 6000 milions de dòlars i aconseguirà incrementar la producció de 65.000 barrils diaris actuals a 150.000 barrils diaris en pocs anys.
Cuba es troba immersa en un procés de canvi, tot i que les bases formals d’aquest es van fer públiques el passat congrés comunista, l’obertura de l’illa es cada vegada més important.
El seu principal soci comercial es Veneçuela , seguida de Xina on en els últims anys s’ha convertit en peça clau per l’economia cubana- tant a nivell comercial com financer- . Segons dades oficials, l’ intercanvi comercial entre els dos països va passar de 300 milions de dòlars el 2009 a 1800 milions de dòlars el darrer any. En la tercera posició, pel que fa a socis comercials, trobem Canadà seguida d’Espanya, encara que aquesta última ocupava el primer lloc durant els anys noranta.
Així doncs, sembla que existeixi una necessitat mútua d’ajuda entre dues de les més importants representacions d’economies comunistes que es troben actualment al món. Xina, requereix de recursos primaris per fer front el seu fort i accelerat creixement. D’altra banda, Cuba, després d’anys de bloqueig nord-americà no pot negar la seva feblesa davant la crisis econòmica global, per tant, necessita de finançament i acords comercials amb l’exterior per poder créixer o almenys, sobreviure en temps difícils.
One Response to “Relació bilateral Cuba i Xina: Socis comunistes o aliats del petroli?”
[…] Relació bilateral Cuba i Xina: Socis comunistes o aliats del petroli? (https://ekonomicus.com/2011/06/10/relacio-bilateral-cuba-i-xina-socis-comunistes-o-aliats-del-petroli…) – eKonomicus – […]