Europa, Grècia i la política de rescat financer: generant descrèdit vers el projecte comú?

El president grec Papandreu ha superat aquesta setmana una moció de confiança respecte la seva política. Font gràfica: catalunyapress.cat

Només ha passat un cap de setmana des que Angela Merkel i Nicolas Sarkozy desencallessin l’acord per un segon rescat de Grècia, és a dir, per ampliar l’ajuda financera en volum i en durada temporal, sempre i quan hi participés el sector privat “voluntàriament”. Però dilluns ja es va veure que no seria així de moment, ja que els prestataris europeus i el Fons Monetari Internacional van paralitzar el pagament d’un nou tram del rescat. Cada cop s’aixequen més dubtes sobre si realment acabarà funcionant aquesta política econòmica europea (vistos els resultats, anti-europea) que es basa en ajuda financera per retornar els deutes a canvi d’austeritat i una forta reducció de l’estat del benestar. La fractura a Europa pot ser important no només entre els propis Estats sinó entre la política europea i una societat que no entén com les coses s’estan fent així.

Aquest pla, segons el context actual i tal i com s’ha dissenyat, pot portar fàcilment a la conclusió que el que essencialment es pretén no és fer retornar Grècia al camí del creixement, sinó continuar “salvant” el sector financer europeu, principal tenidor de bons públics grecs. El creixement a Grècia es podria aconseguir a través d’una reestructuració controlada del deute (hi ha casos d’èxit, com el d’Uruguai) i no generaria tants costos socials a priori. Però s’ha optat per un entramat en que els problemes de deute grec són solucionats amb més deute, tal com criticava recentment l’economista Xavier Sala-i-Martí. La clau està en veure com el deute de Grècia passa progressivament d’estar en mans privades a estar a càrrec dels diners públics europeus. Com funciona?

Consulta la resta de l’article al blog d’Economies Desordenades del diari ARA:

http://emprenem.ara.cat/economiesdesordenades/2011/06/23/generant-descredit-vers-el-projecte-comu/

2 Responses to “Europa, Grècia i la política de rescat financer: generant descrèdit vers el projecte comú?”

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS