El BCE actua per protegir el deute públic europeu davant l’actuació de les agències de rating
Al novembre de 2008, el comunicat acordat pels països membres del renascut G-20 durant la seva primera reunió resava el següent: “Els Estats exercirem una forta supervisió sobre les agències de qualificació de deute –també dites de rating–, consistent amb el codi de conducta internacional acordat i reforçat aquí” [1]. (Recordem: el G-20 és un fòrum dels 20 principals països per a coordinar esforços amb l’objectiu de contenir els efectes de la crisi i superar-la, amb molta rellevància en els primers moments però totalment fora de focus des dels darrers mesos). I ara, més de dos anys i mig desprès, observem la següent declaració del president del Banc Central Europeu (BCE), Jean-Claude Trichet, realitzada el passat 7 de juliol en relació a les agències de qualificació: “resta clar que tenir un petit grup d’agències, formant un oligopoli, no és el que probablement sigui desitjable a nivell de finances globals. […] Estem treballant en això, però seria ingenu pensar que hem arribat a una solució que és senzilla d’aplicar; tot plegat és complex” [2].
És a dir, més de dos anys desprès d’identificar un dels problemes més arrelats a l’espina dorsal de la crisi financera, que representa un dels defectes més greus del sistema financer internacional –estem parlant del sector de les agències de rating–, Europa segueix sent sacsejada al ritme que marquen les tres principals agències: Moody’s, Standard & Poor’s i Fitch Investor Services.
Tot i que aquesta ha estat una situació llargament criticada pels líders europeus, hi ha hagut una manca d’iniciatives actives i tangibles: únicament hi ha constància de crides dèbils a una menor dependència de només 3 agències i algun breu comentari a favor d’una super-agència pública europea de qualificació. Aquesta falta d’operància a nivell europeu ha provocat que tot segueixi pràcticament igual i que les agències segueixin mantenint un paper central en les finances europees tot i el paper pervers que juguen, reconegut tant per la Unió Europea i els Estats Units com pel Fons Monetari Internacional. Així s’entén, doncs, que el BCE hagi acabat adoptant passos per protegir els sistemes financers dels països més afectats per problemes de deute i als que no se’ls deixa de revisar i rebaixar la qualificació creditícia.
D’aquesta manera, el dia 7 de juliol el BCE va decidir suspendre indefinidament, pel cas de Portugal, una norma significativa del seu procediment de préstec de fons a governs europeus, que consisteix en que el BCE només acceptaria adquirir deute públic en cas que complissin una nota mínima de qualificació de solvència, emesa per una agència de rating. Aquesta mesura ja va ser aplicada a Grècia i Irlanda sota l’argument que els països havien accedit al paquet de rescat de la UE i el FMI. En el cas de Portugal, ve motivada a causa de la recent rebaixa de la nota de solvència del tresor portuguès, rebaixa molt qüestionada per les autoritats europees ja que sembla no reconèixer els esforços realitzats fins ara pel govern de Passos Coelho.
En declaracions del banquer central d’Àustria, Ewald Nowotny, recollides pel Wall Street Journal, “aquesta acció demostra la independència del BCE de les opinions, sovint obscures, de les agències de rating”. Tot i això, és una mesura passiva que no modifica gaire l’escenari actual ni ajuda a avançar cap a un paradigma millor.
Mentrestant, però, als mitjans de comunicació es pot anar veient com gairebé diàriament alguna d’aquestes agències es converteix en notícia perquè rebaixa la qualificació creditícia d’algun país (Irlanda, Grècia, Portugal, Itàlia… i, fins i tot, podria ser que els Estats Units també). Potser, en el fons, és que les agències estan començant a adonar-se que l’austeritat draconiana que s’està aplicant no ajudarà a recuperar el creixement econòmic i, per tant, no permetrà millorar la solvència de l’Estat. Potser per això han baixat la qualificació creditícia de tres països que estan sota les tisores de, ni més ni menys, la Comissió Europea i el Fons Monetari Internacional.
Més informació addicional:
[1] Analitzant la declaració del G-20; article de Robert Weissman al ‘Foreign Policy in Focus’. 1 de desembre de 2008.
http://www.fpif.org/articles/assessing_the_g-20_declaration
[2] Transcripció de la roda de premsa de Jean-Claude Trichet, president del BCE, del 7 de Juliol de 2011, amb motiu de l’increment dels tipus d’interès europeus.
http://www.ecb.int/press/pressconf/2011/html/is110707.en.html
[3] Nota de premsa del BCE anunciant el canvi en les condicions d’elegilibilitat del deute públic emés pel govern de Portugal.
http://www.ecb.int/press/pr/date/2011/html/pr110707_1.en.html
One Response to “El BCE actua per protegir el deute públic europeu davant l’actuació de les agències de rating”
En paraules de Lorenzo Bini Smaghi, membre del consell executiu del BCE, “els mercats sovint reaccionen tard, tendeixen a sobre-reaccionar i a ser pro-cíclics, es comporten en manat i segueixen com dogmes el que diguin les agències de rating”. http://www.ecb.int/press/key/date/2011/html/sp110708.en.html