Mercat>Govern>Ciutadans

Estimat lector, segurament des de l’inici de la ja famosa “crisi econòmica” iniciada l’any 2007 hauràs llegit uns quants articles que tracten el tema. Potser fins i tot t’hauràs llegit algun llibre. Si no vaig mal encaminat, la majoria dels articles que t’has llegit contenen alguna d’aquestes paraules: crisi, construcció, retallades, Grècia, Zapatero, Portugal, Alemanya, rescat financer, euro, bancs, prima de risc, … I els darrers dies també s’hi ha afegit la paraula Itàlia. És curiós, perquè segurament un diari et proporcionarà informació sobre aquests termes, però no te’ls definirà ni t’explicarà per què aquestes paraules i no unes altres són les que apareixen, ni per què són aquests els països i no uns altres els que surten a les notícies.

Enmig de l’enrenou del dia a dia, para’t a pensar i reflexiona: Què en saps de la crisi? Què està passant? Partint d’aquí, segurament sabràs que:

– Hi ha diversos països que estan retallant o retallaran els seus pressupostos[1]: Grècia, Espanya, Portugal i evidentment Catalunya.

– Cada dia sentim les notícies que parlen sobre la crisi del deute públic i els bons de l’estat, i ens diuen que aquest deute és molt elevat en el cas d’Espanya, Grècia i altres països que tenen l’euro com a moneda de canvi. A continuació, intentaré explicar aquests conceptes i al final relacionar-los i veure com, sense descobrir cap cosa que ja no es sàpiga, els mercats financers influeixen en les retallades que estan duent a terme els governs.

 Consulta la resta de l’article al blog d’Economies Desordenades del diari ARA:

http://emprenem.ara.cat/economiesdesordenades/2011/07/14/mercatgovernciutadans/

 

2 Responses to “Mercat>Govern>Ciutadans”

 1. Helena Gómez

  Contràriament al que molta gent pensa els diners no son necessaris per l’activitat econòmica, més aviat són una xacra. Si un s’ho mira bé el que és necessari per l’economia és la satisfacció de les necessitats humanes per medi de uns recursos escassos, o per medi de l’obtenció d’un bens amb la transformació dels recursos escassos.

  I els diners que hi pinten en tot això? Per una banda els bens econòmics que s’haurien de destinar a satisfer necessitats humanes, sovint no van a les persones necessitades, degut a que la seva atribució es fa basada en el patrimoni, o la capacitat monetària d’aquells que els reben. Per altra banda algunes activitats econòmiques bàsiques no es poden dur a terme si aquells que son propietaris dels diners o del medis de producció no estan disposats a posar el seu capital. Dons bé, no seria millor prescindir del diner? Jo soc de l’opinió de que el millor seria prescindir de la moneda, i prohibir el seu ús.

  Respon
  • R.Ekonomicus

   Gràcies pel comentari! Personalment comparteixo la “frustració” (si se’n pot dir així), però no acabo de compartir la raó del problema. Els diners no són el mal, tan sols són un mitjà… un mitjà d’intercanvi i de valoració. Eliminem-los, però el problema no es resol, ja que els mitjans de producció (que cites) i com es distribueixen/utilitzen és el que realment importa. I aquests segueixen estant, a nivell global, repartits de forma molt desigual.

   Però bé, em remeto a una frase que li vaig sentir a un empresari al cercle d’economia: “en aquest món hi ha massa cal•lers”. Això ho tradueixo en que hi ha molta capacitat de generació de riquesa, però no gaire ben utilitzada en favor del benestar general. També és cert que segurament hi hagi més diners circulant que no pas mitjans de producció “reals”. Llavors, potser té raó!

   Respon

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS