Els braços de l’oligarquia russa, més enllà del gas: Gazprom s’embarca en el sector elèctric

Miller i Vekselberg ratificant l'acord que serà 100% operatiu a finals d'any. Font: Gazprom.com

Encara avui (i cada cop més), el sistema econòmic rus és difícil de definir. La distinció entre política i economia no ha estat mai clara en aquest país, i l’omnipresent oligarquia empresarial sempre ha estat a les ordres dels interessos de Moscou… o bé a l’inrevés. En tot cas, els darrers moviments corporatius a Rússia, que tenen al monopoli estatal del gas Gazprom com a protagonista, demostren que aquest lligam es fa cada cop més fort. En aquest sentit, Gazprom ha entrat al sector de l’electricitat, que feia pocs anys que s’havia liberalitzat, a través de la fusió de la seva filial elèctrica amb Renova Group, controlat per l’oligarca Viktor Vekselberg. La corporació resultant, que implicarà fusionar actius per valor de més de 6.000 milions d’euros (8.800 de dòlars), controlarà fins al 25% de la capacitat de generació d’electricitat de Rússia.

El canvi de sistema econòmic que va patir Rússia a la caiguda del sistema soviètic és clau per entendre l’abast de la notícia. La manca de tradició en el lliure mercat va provocar que el procés privatitzador a gran escala de l’esquelet estatal, que pretenia repartir l’Estat entre tots els ciutadans, finalitzés amb les 64 principals empreses russes a mans de 8 grans grups accionarials privats. A més, la manca d’institucions socials fortes va significar un escàs control de l’oligarquia, que va originar una forta crisi financera a finals de la dècada dels 90 i nivells d’inflació vorejant el 600%. Enmig de tot això, Gazprom, de propietat estatal però sempre controlada per magnats pròxims al govern (l’actual president Dimitri Medvedev en va ser el màxim dirigent), s’ha erigit com a referent indiscutible en el sector energètic i ha permès que Moscou articulés un ús polític i econòmic dels seus abundants recursos naturals.

La sinergia entre el sector gasístic i l’elèctric a Rússia és clara. La major part de l’electricitat es genera en plantes alimentades per gas, de manera que el consorci elèctric guanyarà en competitivitat al poder comprar el gas molt més barat. Això anirà en perjudici de les poques empreses privades i estrangeres (com E.ON o Enel) que operen en aquest sector a Rússia: la presència estatal passarà del 50 al 70%, segons cita el Wall Street Journal, fet que demostra que l’oligarquia estatal, en comptes de deixar espai lliure, vol augmentar la seva presència i control al sector, tot disminuint la competència.

Per aquest mateix motiu, el Comitè Federal Anti-Monopoli de Rússia s’ha posicionat ja, declarant que aquesta fusió no és gens desitjable. Tot i això, aquesta aparent oposició no evitarà a la pràctica que Gazprom obtingui més presència en el sector de la producció elèctrica, ja que és un acord que beneficia també a l’Estat rus. Rússia ara no tenia un gegant energètic en aquest àmbit, tal com tenen altres països d’Europa. No és per menys que Alexei Miller, màxim dirigent de Gazprom, declarés, un cop firmat l’acord, que “ens convertirem en una companyia que estarà al mateix nivell que els grans grups energètics com són l’alemanya E.ON, la francesa Electricité de France o l’espanyola Endesa”.

Miller, però, només s’oblida d’un detall en aquest cas: aquestes empreses que citava no són un instrument polític, ni duen a terme pràctiques properes al xantatge. Gazprom es converteix en notícia gairebé cada hivern a causa dels seus conflictes polítics amb Europa de l’est (sobretot amb Ucraïna) que porten a amenaçar el subministrament de gas a tot el continent. I, de fet, Kirguizistan esta patint actualment aquestes pràctiques al veure gairebé anul·lades les importacions de petroli refinat al seu territori, el transport del qual és gestionat per Gazprom, tal com informa Eurasianet.

Més informació:

[1] Descripció de l’acord per part de Ria Novosti. ‘Renova obtindrà el 25% de la fusió amb Gazprom’; 07 de Juliol de 2011.

http://en.rian.ru/business/20110707/165075893.html

[2] Descripció de l’acord per part del Wall Street Journal. ‘L’arquitecte de la reforma del sector elèctric rus critica l’acord Gazprom-Vekselberg’; 08 de Juliol de 2011.

http://online.wsj.com/article/BT-CO-20110708-708863.html

[3] Descripció de l’acord per part de Gazprom. ‘Gazprom i Renova fusionaran actius’; 07 de Juliol de 2011.

http://www.gazprom.com/press/news/2011/july/article114962/

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS