El peix gran es menja el peix (gran)?
La relació interessada entre Xina i Amèrica Llatina, després de viure el seu millor moment mentre Occident patia una forta depressió, sembla que comença a mostrar petites fractures que poden portar a una separació dolorosa, sobretot després de que el gegant asiàtic ha atacat a les matèries primes de Sud Amèrica per poder sobreviure.
I es que les xifres parlen per si soles. Durant els tres primers mesos de 2011 es van superar totes les expectatives d’aquesta expansió bilateral. Segons el Ministeri de Comerç xinès, el creixement del comerç entre Xina i Amèrica Llatina i el Carib (ALC) va créixer un 44%, aconseguint la xifra de 47.000 milions de dòlars (36.000 milions d’euros).
L’estratègia de Xina és simple i directa: fer d’Amèrica Llatina el seu principal mercat de productes manufacturats de mig i alt nivell tecnològic.
Tot i els contractes amb Brasil i Argentina per subministrar trens d’alta velocitat, aquests dos països han sigut els primers ha exigir un re-equilibri en els intercanvis comercials.
El seu malestar ha arribat a proposar el MERCOSUR l’establiment de barreres comercials conjuntes per limitar les importacions d’origen xinès. Segons Enrique Iglesias, secretari general iberoamericà, “És important que Amèrica Llatina persegueixi un model integral, en el qual els intercanvis incloguin tant matèries primeres com productes manufacturats, que són els que creen ocupació i riquesa als països”, a més afegeix que “La incursió de Xina ha estat molt positiva però cal deixar clares les regles del joc”
Amb un àgil i silenciós ritme, Xina ha aconseguit forts llaços comercials amb Brasil, Veneçuela, Mèxic i Perú, així com Tractats de Lliure Comerç l’any 2005 amb Xile i el 2010 amb Costa Rica.
Segons un informe de la Comissió Econòmica per a Amèrica Llatina i el Carib (CEPAL) l’any 2010, es descrivia a Xina com un soci destacat per la majoria d’economies llatinoamericanes. “És la primera destinació de les exportacions de Brasil i Xile i la segona per a Argentina, Costa Rica, Cuba i Perú”. Per la seva banda, el CEPAL recomana els països de la regió que coordinin el seu apropament amb Xina i facin un esforç per “diversificar” les seves vendes i promoure les inversions llatinoamericanes.
Deixa un comentari