Pugen els preus de peatges, gas, segells i impost d’hidrocarburs

Les tarifes d’alguns serveis estatals com les hipoteques, el gas, els peatges i les tarifes de Correus tornen a pujar a partir d’aquest diumenge 1 de gener encara que Espanya segueix immersa en la crisi econòmica i que les empreses i el Govern segueixen apel·lant a la moderació i congelació salarial com a recepta per a fer front al dèficit estatal. Malgrat aquestes pujades, es congelen els preus de la llum i el butà. El sou dels funcionaris i el salari mínim també es veuràn congelats i s’incrementen pensions i alguns impostos, com l’Impost a la Renda de les Persones Físiques (IRPF). A continuació analitzem el detall d’aquestes pujades:

El nou ministre d'Indústria, Energia i Turisme, José Manuel Soria (esquerra), recull la cartera ministerial de mans del seu antecessor, Miguel Sebastián (dreta). - font:EFE

Els peatges

Pugen un 3,2% de mitjana les tarifes per als peatges de les autopistes de les 27 carreteres que controla l’Administració central i encara estan pendents de quantificar la variació de les tarifes de Renfe i del transport de passatgers per carretera de llarga distància.

El gas

A la partida de subministraments energètics, el Ministeri d’Indústria, Turisme i Energia sí que ha detallat les seves decisions per al primer trimestre de l’any, en el qual només pujarà el gas. Des del primer dia de l’any els consumidors de gas natural acollits a tarifa regulada, uns 3 milions, veuran incrementada la seva factura un 0,5% de mitjana. Aquest increment suposarà, segons Indústria, una pujada de la factura trimestral per a un consumidor tipus de 0,57 euros. En concret, la TUR 1, una llar que utilitza el gas natural només per l’aigua calenta, augmenta un 0,9% i la TUR 2, llars amb aigua calenta i calefacció, puja un 0,3%. Per contra, el Govern ha optat per mantenir la tarifa elèctrica d’últim recurs (TUR), a la qual s’acullen uns 20 milions de consumidors, i la bombona de butà, amb uns 7 milions de clients, i que seguirà costant 15,09 euros. El ministre d’Indústria, José Manuel Soria, ha optat per mantenir els preus abans de fer una revisió completa dels costos del sistema elèctric i buscar solucions per aturar el voluminós dèficit de tarifa, que ja supera els 22.000 milions. Al març, es tornaran a revisar totes les tarifes energètiques.

Impost d’hidrocarburs

L’impost d’hidrocarburs, per la seva banda, s’incrementarà en 2,8 cèntims d’euros per litre per als transportistes professionals, tant de viatgers com de mercaderies, a partir de l’1 de gener, el que, segons les seves dades, els suposarà un augment de la fiscalitat del 9,27%.

Correus

El preu dels segells pujarà un 2,86% per a l’enviament nacional de cartes i targetes postals normalitzades i de fins a 20 grams de pes, quan passarà a costar 0,36 euros, enfront als 0,35 euros actuals. L’encariment d’aquest segell, el més utilitzat, serà així una mica superior a la inflació (2,4%) i en línia amb el registrat l’any passat, també d’un cèntim d’euro.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS