Apropament entre Colòmbia, Perú i la Unió Europea

El president de la Comissió Europea, José Manuel Durao Barroso juntament amb Angela Merkel, han demanat “el més aviat possible” al Parlament Europeu la ratificació del tractat de Lliure Comerç (TLLC) amb Colòmbia i Perú. Segons Durao Barroso “l’aplicació de l’acord comercial és fonamental per impulsar el creixement de les nostres relacions comercials i de les inversions”.

Finalment, el ple del Parlament Europeu del passat 13 de Juny va aprovar per majoria una resolució favorable a l’aprovació de l’acord de TLLC. No obstant, aquesta acceptació esta condicionada a l’entrega per part dels governs de Bogotà i Lima d’ un full de ruta que protegeixi els drets laborals, humans i el medi ambient. És a dir, segons els eurodiputats, “s’ha de garantir la llibertat d’associació i el dret a la negociació col·lectiva, així com inspeccions laborals que puguin implicar sancions en cas de maltractaments cap als treballadors”.

Moment de la reunió al Parlament Europeu. Font: Euronews

A banda d’aquest TLLC, els eurodiputats van demanar una “major coherència” en els tractats comercials amb tercers països amb la finalitat de promocionar el comerç just i el desenvolupament.

Perú, l’economia de les matèries primeres:

“Perú és un soci clau per a la Unió Europea i està mostrant progressos de valors comuns com la lluita contra el narcotràfic i el canvi climàtic” va dir Barroso. A més, el president peruà, Ollanta Humala es va traslladar fins el Parlament Europeu per demanar el suport els eurodiputats on va prometre el compliment per part del seu país en tots els compromisos i va afegir que “l’acord també obre una via d’oportunitats per a la Unió Europea davant la seva situació de crisi“.

Reunió Angela Merkel i Ollanta Humala. Font: World News Inc.

En aquest sentit, una de les industries més beneficiades del tractat seria la del plàtan. Perú exporta 10 contenidors setmanals, de 20 tonelades de fruita cada un, a la Unió Europa i on el seu principal destí és Alemanya.

Colòmbia, un país emergent:

Per la seva banda, Colòmbia va enviar com a representat el fiscal general Eduardo Montealegre. Aquest va aconseguir reunir-se i obtenir el suport de les diverses formacions polítiques en el Parlament Europeu. Els seus arguments es basaven en els avanços en matèria de drets humans del país. Segons Montealegre, “Colòmbia té centrades grans esperances en aquest acord, que implica una gran contribució al desenvolupament del país a la vegada que Colòmbia es pren molt de debò el respecte al medi ambient i els drets humans“.

Resultats:

S’espera que la ratificació es dugui a terme a la tardor, i es preveu una liberalització total del comerç de productes industrials i pesquers, la qual cosa tant per a Colòmbia com per Perú significarà un augment del Producte Interior Brut el voltant de l’ 1 %. A més, s’espera la creació d’un marc jurídic de seguretat per atreure més inversions en els països d’Amèrica Llatina.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS