Constel·lacions marítimes

Generalment, diem que el mar és blau pel reflex del cel; així doncs, poden les rutes marítimes recordar-nos a les constel·lacions?

L’article acadèmic dels espanyols Carlos Pais, Mª Jesus Freire i Fernando Gonzalez-Laxe intenta resoldre aquesta qüestió. Gràcies a la recollida de dades de coordenades geogràfiques i rutes marítimes des de 2008, els autors del treball utilitzen algoritmes matemàtics per convertir les distàncies geogràfiques en econòmiques. La localització en un mapa de punts, ajuda a diferenciar els principals nodes de transport de mercaderies.

El node més gran és Singapur (26 milions de contenidors), seguit de Hong Kong (21 milions de contenidors) i el port europeu de Rotterdam (10 milions de contenidors).

Aquestes relacions coincideixen amb el gràfic facilitat pel Banc Mundial que recull els principals ports de contenidors l’any 2008-2009 i on la gran majoria són asiàtics, excepte el darrer, Rotterdam, l’únic europeu.

Gràfic elaborat pel Banc Mundial

Barcelona, l’estrella del mediterrani:

Amb la inauguració del passat dijous i després de deu anys de projectes, obres i un alt cost tant econòmic (una de les majors inversions fetes a Catalunya- 500 milions d’euros) com ecològic (el desplaçament del riu Llobregat) la nova terminal de contenidors del Port de Barcelona ja és una realitat. “Barcelona Europe South Terminal” (BEST) al Moll Prat operada per la filial xinesa Hutchison Port Holdings (HPH)- TerCat, és la terminal de contenidors semiautomàtica més avançada del Mediterrani. Té una dimensió de 100 hectàrees i es preveu que dupliqui el moviment de contenidors, passant de 2,5 milions de TEUs (mesura estàndard que equival a un contenidor de 20 peus) a 5,5 milions de TEUs.

Vista de la nova terminal BEST. Font: La Vanguardia

Tal i com hem observat en les xares marítimes, la relació Europa- Àsia és molt important. Així doncs, la presència de la multinacional xinesa HPH fa que Barcelona es converteixi en el punt de partida de les mercaderies “Made in Asia” que entren pel Mediterrani (a través del Canal de Suez) i que tenen com a destinació Europa.

No obstant, tot i la rellevància que fa uns mesos comentàvem en l’ impacte de les infraestructures com a solució per sortir de la crisi, la terminal és un embut. Les connexions terrestres per canalitzar totes les mercaderies fora la terminal encara son ineficients. Aquesta situació ha de canviar quan el Ministeri de Foment, responsable de la inversió terrestre, acabi les connexions ferroviàries amb ample internacional i les connexions terrestre pels camions. L’ increment de les exportacions és clau per què la nostra economia pugui créixer. Tot i que no ha tingut l’ impacte que es mereixia a les portades dels diaris, les repercussions econòmiques positives a partir del 27-S per la nostra economia son inqüestionables.

Enllaços d’interès:

https://ekonomicus.com/2012/06/01/el-transport-i-el-corredor-mediterrani-elements-per-sortir-de-la-crisi/

Noticia de la Vanguardia:

http://www.lavanguardia.com/economia/20120927/54351972716/rey-inaugura-terminal-contenedores-avanzada-mediterraneo.html

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS