El llenguatge i la política: economia de mercat o societat de mercat?

Segons el professor de lingüística cognitiva George Lakoff [1], el llenguatge té una importància cabdal en la política. No només ens permet comunicar fets objectius sinó que, i de manera més significativa, serveix per emmarcar, definir i canviar les nostres idees. En paraules de Lakoff, pensar d’una manera diferent requereix parlar d’una manera diferent.

Un exemple de la rellevància del llenguatge es pot trobar en l’article de Shayn McCallum al Journal of Social Europe, on es discuteix sobre els termes “economia social de mercat” i “economia mixta democràtica”.

Dos termes que a simple vista poden semblar similars però que amaguen una diferència notable. Malgrat que els dos conceptes es postulen a favor de l’economia de mercat, el terme “economia mixta democràtica” es diferencia del terme “economia social de mercat” en els límits que s’imposen al mercat.

Com explica McCallum, en una economia “social de mercat” el mercat és l’element principal d’aquesta economia. En canvi, l’economia “mixta democràtica” aposta per una economia de mercat, però vol evitar una societat de mercat. Aquesta economia “mixta” té la possibilitat de ser una societat amb mercats, però no una societat dominada pels mercats. L’element dominant és, en canvi, la democràcia i la justícia social, dos conceptes que han de limitar – quan sigui necessari – l’acció del mercat.

En l’època actual on molts coincideixen que la crisi real és més una crisi de valors – i no tant una crisi econòmica, les paraules de Lakoff i exemples de discussió com el de McCallum prenen una rellevància especial. La resposta a preguntes “Cap on volem anar” o bé, “quina societat volem” necessiten la clarificació i la deguda utilització d’aquests termes que emmarquen ideals molt diferents, malgrat la seva aparent similitud.

———

[1] Lakoff, G. (2007): No pienses en un elefante. Editorial Complutense, S.A.

2 Responses to “El llenguatge i la política: economia de mercat o societat de mercat?”

  1. julius 2

    Que em perdoni el sr. Lakof, pero lo que diu em sembla una obvietat, que la democràcia sigui fonamental i determinant en la gestió i control del mercat. Tot i aixís, fins i tot en sentit estricte de la semàntica, en la anomenada economía social de mercat, per la posició preferent i absolutament condicionant de la paraula social, crec que tant implícita com explícitament ja queda clar que el mercat queda supeditat de forma radical al benestar de la societat en el seu conjunt. Ara bé, pot ser sí que es necessaria una major precisió i enaltiment de la qualitat ètica que comporta el significat “democaria”.

    Respon
  2. julius 2

    P. S. fè d’errates, on escric “democaria”, vull dir “democracia”, es clar.

    Respon

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS