La desigualtat com a barrera del creixement econòmic?

La creixent desigualtat d’ingressos és considerada actualment com una  conseqüència aparentment inevitable i possiblement inseparable de la crisi. Però, i si fos al mateix temps una barrera que estès obstaculitzant el retorn al creixement econòmic?

Diversos economistes apunten a que un dels  principals impediments que dificulten el  creixement econòmic és la manca d’inversió empresarial. Aquesta, argumenten, és deguda principalment a la pèrdua de competitivitat de les empreses,- relacionada amb l’aparició d’altres mercats amb costos més reduïts-  a la incertesa política i econòmica del moment i al deteriorament de les finances públiques (i, en alguns països, a la crisi bancària).

Per tal de contrarestar tots aquests factors, moltes empreses redueixen (o es veuen obligades a reduir) els costos laborals. Paral·lelament molts governs– sobretot al sud d’Europa – amb l’objectiu de reduir el dèficit i deute públic aposten per mesures d’austeritat a la vegada que incrementen els impostos sobre la renta o consum.

Hi ha una altra versió, però, que apunta a la desigualtat com a impediment pel creixement econòmic. Segons Simon Tilford, economista en cap del Centre for European Reform, la manca d’inversió empresarial no es deu tant a les raons esmentades anteriorment sinó principalment a una manca estructural de demanda, de consum, que s’ha fet palesa després de la crisi. Abans de la crisi el credit fluïa finançant el consum. En aquesta situació de bonança econòmica, pocs s’havien adonat de dos fenòmens que estaven succeint al mateix temps: els ingressos procedents del treball respecte als ingressos nacionals totals havien estat davallant gradualment en molts països durant mes de trenta anys (veure gràfic 1). Així mateix la desigualtat d’ingressos anava creixent (veure gràfic 2). Això ha comportat que, per una banda, les classes mitjanes, que depenen majoritàriament de les rendes del treball hagin disminuït el seu consum. Per altra banda, les persones amb rendes altes, que normalment consumeixen una part més petita dels seus ingressos (comparat amb les rentes mitjanes i baixes), no poden compensar la falta de demanda només consumint béns de luxe.

Tilford suggereix diferents línies d’actuació per tal d’acabar amb la desigualtat i augmentar el consum. La primera d’elles consisteix en  reformar l’estructura de remuneracions i els incentius dels executius – per tal d’afavorir el creixement sostenible de les empreses. Una segona proposta – orientada a reduir les desigualtats d’ingressos és reformar el sistema fiscal tot fent-lo més progressiu i gravant més el capital, a la vegada que s’assegura l’existència d’un estat del benestar potent. Així mateix, proposa  incrementar la mobilitat dels treballadors  així com  millorar la qualitat de l’educació i acabar amb el que ell anomena “l’obsessió per la competitivitat”. S’ha de tenir en compte, argumenta, que els interessos del món dels negocis no són sempre els mateixos que els dels ciutadans.

Són per tant, igualtat i creixement dues cares de la mateixa moneda?

******

Per saber-ne més:

“Economic recovery requires a better deal for labour”, article de S. Tilford publicat al Centre for European Reform, Novembre 2012.  http://www.cer.org.uk/publications/archive/policy-brief/2012/economic-recovery-requires-better-deal-labour

“The inequality trap”, article de Kemal Dervis publicat a Project Syndicate el 8 de Marc del 2012. http://www.project-syndicate.org/commentary/the-inequality-trap

“The price of inequality”, llibre de Joseph E. Stiglitz publicat al 2012.

“The spirit level: why equality is better for everyone”, llibre de R. Wilkinson i K. Pickett, publicat al 2009

“Happiness Is Equality”, article de Robert Skidelsky publicat a Project Syndicate el 24 d’octubre del 2012. http://www.project-syndicate.org/commentary/economic-equality-and-life-satisfaction-by-robert-skidelsky

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS