Oligopolis a Angola

Si parlem de creixement econòmic al Brasil hem de parlar del sector de la construcció, però no només localitzat al Brasil, sinó a altres punts del planeta. Aquest país sud-americà ha fet de les grans obres d’infraestructura un camí propi per a l’expansió internacional de la seva economia i sobretot de la seva influència. A Angola, antiga colònia portuguesa, és on més sobresurt el paper de les constructores brasileres. El país africà és un gran dependent de les exportacions petrolieres i té una alta corrupció, en un ambient on costa discernir les fronteres entre els interessos públics i els privats.

angolabrasil

El cas de Biocom

La Companyia de Bioenergia d’Angola (Biocom) és un clar exemple. Per al projecte destinat a atendre el consum nacional de sucre, etanol i electricitat es disposaràn de 32.000 hectàrees de canya aproximadament. El grup brasiler Odebrecht es va associar amb Sonangol, la petroliera estatal angolana, i amb l’empresa Damer. Damer va ser creada poc abans de la constitució de Biocom, el 2007, pel llavors president de Sonangol, Manuel Diumenges Vicente, i dos generals, Manuel Helder Vieira Dies, Cap de la Casa Militar de la Presidència, i Leopoldino Fragoso, el seu principal conseller . Per tant, tenim:

–       Sonangol: Petrolera estatal Angolana

–       Damer: Creada pel president de Sonangol amb dos generals.

–       Odebrecht: Grup brasiler.

Vicente, president de Damer, antic president de Sonangol i actual  vicepresident d’Angola té amb aquests generals inversions en diversos sectors, del petrolier a l’immobiliari. Són els exemples més visibles de la incubadora d’empresaris emanada de l’Estat i la conseqüent creació d’un oligopoli nacional. I és que a Angola gairebé tot depèn del govern. La terra és propietat de l’Estat i qualsevol emprenedoria comença per una concessió oficial del terreny o local. Sonangol és sòcia d’un sens fi d’empreses, on inverteix els seus voluminosos ingressos petroliers. El favoritisme i l’amiguisme són evidents, però la societat, escassament organitzada, reacciona poc.

Les acusacions de Rafael Marques de Moraes

El periodista Rafael Marques de Moraes, líder d’un grup anticorrupció, publica denúncies greus en el lloc www.makaangola.org, moltes documentades, però fins ara sense provocar escàndols demolidors, com passaria en altres països. Marques de Moraes acusa Odebrecht de tenir relacions privilegiades amb el govern per executar obres estratègiques, molt demandades per a la població, en electricitat, aigua, o viabilitat. Amb 28 anys al país, és a més un gran inversor, en els sectors més variats i amb guanys multimilionaris, tot i que les comptes de l’empresa no es fan públiques. Segons Rafael, el president de Odebrecht, Emilio Odebrecht, visita Luanda, la capital d’Angola, cada any per a reunions amb José Eduardo dos Santos, president angoleny des de 1979.

El fet diferencial és que els projectes d’Odebrecht estan sent finançats en part pel Banc Nacional de Desenvolupament Econòmic i Social del Brasil (BNDES), que finança l’exportació de béns i serveis necessaris a les obres d’empreses del país. Això va contribuir a col·locar a Angola el 2008 com a principal importador africà de productes brasilers, superant a Sud-àfrica i a Nigèria, amb poblacions i economies molt més grans.

 

Articles relacionats:

(1)    Què hi ha darrere les polítiques d’internacionalització d’Angola? – 15/09/2010

 

https://ekonomicus.com/2010/09/15/que-hi-ha-darrere-les-politiques-dinternacionalitzacio-dangola/

 

(2)    Maka Angola – Supporting democracy fighting corruption

 

http://makaangola.org/

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS