Limitacions als dipòsits: 1,75% a 1 any

quotamercatbanca,13

Quota de mercat, en termes de negoci total, de les principals entitats financeres espanyoles, segurament desactualitzada tenint en compte les recents notícies de Bankia – font: Banc d’Espanya i elaboració pròpia

El Banc d’Espanya ha arrencat fort l’any. La primera setmana va avisar de manera verbal a les grans entitats que els nous dipòsits no podrien remunerar amb més d’un punt per sobre del tipus oficial del BCE. Aquest mesura és ja una realitat. El tipus oficial està ara en el 0,75%, així que el pagament màxim és del 1,75%. A les entitats que sobrepassin aquesta xifra, se’ls exigirà més capital, al voltant del 0,75%, segons l’Autoritat Bancària Europea (EBA per les sigles en anglès). De moment entre els diversos arguments que recolzen la mesura destaquen:

–          Objectiu de que es baixin els preus dels crèdits i es presti més barat a empreses i famílies. El raonament és que si la banca paga menys als seus clients pels diners, també podrà prestar a costos més rebaixats.

–          Un altre argument clau és que el Banc d’Espanya vol aturar la pràctica d’ofertes agressives de la banca per captar clients. Segons han informat a Catalunya Ràdio fonts del sector financer, la institució presidida per Luis María Linde no vol una alta guerra del passiu i per això ha decidit posar límits a les retribucions, marcant un interès màxim. Malgrat aquesta mesura, no tots els bancs que operen al nostre país estan obligats al compliment d’aquesta directriu: Els bancs estrangers, sobretot els que no consten en el Fons de Garantia de Dipòsits (FGD) espanyol, en tractar de sucursals al nostre país i no filials, no han de acatar les normes establertes per als bancs espanyols. D’aquesta manera, el Banco Espirito Santo, pertanyent al Fons de Garantia de Dipòsits (FGD) portuguès, encara ofereix el seu Dipòsit a12 mesos al 3,50% TAE, una rendibilitat insòlita en aquests moments. ING, per la seva banda, segueix oferint un 2,60% TAE en el seu Compte Taronja a 4 mesos, ja que l’entitat està registrada al FGD holandès. És cert que es tracta d’una rendibilitat inferior a la que ha arribat a oferir en altres moments però segueix sent una de les més altes del mercat actual.

Evidentment el sector bancari es mostra contrari a aquestes mesures i la considera pròpia d’altres dècades i una mostra més del intervingut que està el sector financer quant a la seva competència. Per a les entitats mitjanes i petites amb venciments importants, la mesura és problemàtica perquè necessiten liquiditat i si no paguen més que la competència, no captaran més capital.

Les excepcions

Aquesta regla de l’1,75% s’està aplicant a la majoria de dipòsits de bancs espanyols, però no a tots. El Banc d’Espanya dóna llibertat a les ‘entitats perquè puguin pagar la rendibilitat que vulguin al 15% dels seus dipòsits, és a dir, interessos majors del 1,75% al 15% del capital dels dipòsits del banc. Amb un exemple crec que s’entendrà millor: si  el Banc A té un capital total de dipòsits dels seus clients per valor de 100 milions d’Euros, 85 d’aquests 100 milions rebràn al cap de l’any 1,75%  en interessos i 15 d’aquests 100 milions rebràn un interés superior al 1,75%. Dit sigui d’una manera clara i entenedora: Els clients amb escás patrimoni rebràn un 1,75%, mentre les grans fortunes, a més de tenir quasi 0 comisions de gestió, rebràn un tipus dinterès major.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS