Xina i el rellotge Suís

Finalment s’ha donat llum verda al Tractat de Lliure Comerç entre la Xina i Suïssa. L’última fase de les negociacions es van iniciar durant el darrer Fòrum Econòmic Mundial celebrat a Davos el passat mes de Gener.

Les negociacions entre el ministre de Comerç xinès Chen Deming i el ministre d’economia suís Johann Niklaus Schneider-Ammannes tenen la finalitat de promoure el comerç de mercaderies, el comerç de serveis, la protecció dels drets de propietat intel·lectual, la promoció d’inversió i energia i la protecció mediambiental.

D’altra banda, aquesta situació afavoreix a Suïssa ja que segons ministre Schneider-Ammannes “El fet de concloure un acord de lliure comerç amb Xina abans que la Unió Europea (UE) implica per Suïssa un gran avantatge competitiu”.

Aquesta nova situació suposa l’establiment de llaços econòmics bilaterals més forts.

Segons dades econòmiques, el creixement de les exportacions de la Xina a Suïssa (principalment de roba, calçat) ha sigut d’un 18% anual. Mentre que les exportacions de Suïssa a Xina (principalment en comerç de rellotges de polsera, maquinària i farmacèutics) s’eleven a un 25%. Segons el ministeri de comerç xinès, el rati d’exportacions amb segell suís al país asiàtic s’ha incrementat del 1.2% al 3.6%; aquest fet és molt rellevant ja que Xina és el tercer mercat per a les exportacions de Suïssa després de la UE i Estats Units.

A banda del tràfic comercial, el nivell de les inversions entre els dos països és un fet remarcable,  ja que Suïssa és el sisè país amb origen d’inversió estrangera a la Xina. Per tant, l’establiment del Tractat de Lliure comerç pot facilitar el creixement en els propers anys.

Segons un estudi sobre la valoració del tractat, les previsions de creixement del Producte Interior Brut (PIB) es podrien veure incrementat en un 0.23 per cent, mentre que el fet de no tenir barreres comercials implicaria que les empreses podrien aconseguir estalviar-se 290 milions de francs anuals (uns 304 milions de dòlars).

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS