Veneçuela post-eleccions: l’Autoritat Electoral generalitzarà l’auditoria de la votació presidencial

caprileseleccions

Per Diego Moya-Ocampos.

Tibisay Lucena, cap del Consell Nacional Electoral (CNE), va anunciar el 18 d’abril una generalització de l’auditoria de les eleccions presidencials de Veneçuela realitzades el passat 14 d’abril. És a dir, s’auditarà el 46% restant de les urnes que no es van auditar ja el mateix dia de les eleccions. La llei electoral veneçolana permet que s’auditin el 54% dels vots el mateix dia de la votació. Els vots són electrònics, però cada papereta és també impresa i introduïda a les urnes com a precaució. Segons confirmava Lucena, la CNE escollirà només una “mostra” del 46% de les urnes no auditades i el procés s’allargarà 30 dies.

Tot i això, la CNE anunciava alhora que el president en funcions Nicolás Maduro serà investit el dia 19 d’abril per a donar inici oficialment a la legislatura 2013-2019. Lucena va explicar que la decisió de la CNE va estar motivada per la sol·licitud de l’oposició que buscava “preservar un ambient d’harmonia” i prevenir “esdeveniments de violència”.

L’acció de la CNE arriba després que s’hagin registrat fortes protestes on 8 persones han mort i almenys 250 han estat arrestades després de manifestar-se per donar suport al clam del líder de l’oposició, Henrique Capriles, que demanava un recompte del 100% dels vots. Capriles ho demanava després que el seu equip de campanya hagi registrat més de 3000 irregularitats en el procés pel qual Maduro va ser declarat vencedor per la CNE amb el 50.8% dels vots per davant d’un Capriles que es va quedar amb el 49% –un marge guanyador per només 265.000 vots.

Capriles va rebre positivament la generalització de l’auditoria i va declarar que té confiança en que les irregularitats que el seu equip va trobar es puguin demostrar durant el procés. Va explicar que van identificar 12.000 urnes amb irregularitats. El 16 d’abril, Capriles va presentar el que ell va descriure com inconsistències en el procés electoral, com per exemple errors tècnics a les màquines, testimonis de l’oposició forçats a marxar els centres electorals, funcionaris o beneficiaris de prestacions socials essent portats a votar i forçats a fer-ho per un candidat particular, intimidació i propaganda governamental, i vots per part de gent difunta.

Tot i això, la Unió de Nacions Sud-Americanes (UNASUR), que va reunir-se fa dos dies d’emergència per a discutir la situació política a Veneçuela, va acordar donar suport a la decisió de la CNE d’auditar els vots. El que és més important, la UNASUR també va reconèixer Maduro com a president i va animar a tots els sectors que van participar a les eleccions que respectessin els resultats oficials de la CNE. El propi Maduro va ser present a aquesta reunió amb la presidenta d’Argentina Cristina Fernández de Kirchner, la brasilera Dilma Rouseff, el president bolivià Evo Morales, el president uruguaià José Mújica, Sebastián Piñeira de Xile, Juan Manuel Santos de Colòmbia i el president peruà Ollanta Humala.

Quines són les perspectives després de la investidura de Maduro i del recompte de vots?

La decisió de la CNE va ser assumida per Capriles com a positiva i ho ha relacionat directament amb la pressió popular que demanava un recompte de vots. Ampliar l’auditoria al 46% d’urnes restants, però, no és l’equivalent a un recompte del 100% dels vots, en termes tècnics. Això és degut a que no hi ha claredat sobre el fet que l’altre 54% dels vots ja hagi estat realment auditat durant el procés electoral i a que l’auditoria del 46% restant només inclourà una “mostra” dels vots. Per tant, l’auditoria corre el risc de perdre part dels vots fets a les oficines electorals claus on les irregularitats semblen haver estat comeses. Això és especialment rellevant en el cas de les oficines més petites on només hi havia una màquina per a votar i on més irregularitats han estat denunciades per l’oposició.

El govern, a més, és capaç d’exercir entre bastidors un estret control sobre tot el procés d’auditoria. El fet que Maduro hagi estat investit ahir mateix en comptes de suspendre l’acte sembla suggerir que hi ha molt poca probabilitat que les coses canviïn després de l’auditoria. Tot i que els Estats Units no han reconegut encara al nou govern de Maduro i que la Unió Europea i l’Organització d’Estats Americans (OEA) han suggerit que un recompte del 100% dels vots seria desitjable, el reconeixement efectiu dels resultats per part de la UNASUR i d’altres països és una empenta molt favorable per a Maduro.

No obstant això, Capriles ha suggerit que el nou president és “il·legítim” i que el govern està iniciant la legislatura amb molt poc suport i sota sospita de frau electoral, fet que pot comprometre la seva legitimitat per a dur a terme decisions complicades sobre els reptes creixents que té Veneçuela en l’àmbit social i econòmic. A més, el lideratge de Maduro sobre l’antic partit de Chávez, el Partido Socialista Unido de Venezuela, i sobre les forces armades podria ser molt fràgil i obligar-lo a haver de consultar les decisions amb altres actors polítics.

Ahir mateix va tenir lloc un “cacerolazo” per donar la benvinguda a la legislatura de Maduro, que va ser respost amb focs artificials per part de l’Estat. És de preveure, però, que les protestes minvin considerablement mentre duri l’auditoria els propers 30 dies. Però si les inconsistències electorals que ha denunciat l’oposició acaben per ser ignorades, o bé si es troba més evidència d’imparcialitat per part de la CNE, o bé si Capriles finalment no accepta els resultats, és d’esperar que les protestes ressorgeixin de nou amb més èmfasis. Per més que Capriles ha demanat als seus seguidors que protestin pacíficament i que es mantinguin a casa expressant la seva disconformitat amb “cacerolazos”, la frustració i ansietat encara es manté entorn certs sectors de l’oposició. Podrien escalar a accions més violentes.

Mentrestant, és d’esperar que els forces armades es mantinguin entre bastidors fent el paper d’àrbitres del procés. De fet, el primer acte oficial de Maduro com a president serà per exercint de líder en un acte militar en commemoració de la declaració d’independència de Veneçuela. De moment, les diferents faccions militars semblen alineades amb l’alt comandament de l’exèrcit, que està clara i obertament en favor de Maduro. Tot i això, com han mostrat els impredictibles resultats de les eleccions, el comportament de les forces armades en cas d’una intensificació de la crisi política podria sorprendre a molts, especialment si la tendència popular a donar suport a una opció diferent que Maduro s’incrementa durant els propers mesos a causa d’una acumulació de problemes a Veneçuela de caire social i econòmic.

Article col·laboració de Diego Moya-Ocampos. És analista sènior a IHS Global Insight i a IHS Jane´s. Cobreix l’actualitat política, empresarial i de seguretat de diversos països d’Amèrica Llatina, incloent Veneçuela, Perú i Cuba. Comenta regularment notícies a Reuters, Bloomberg, BBC o CNBC. Prèviament ha treballat com a advocat en una empresa veneçolana, assessorant agències governamentals i empreses sobre temes constitucions, regulatoris i ambientals, i com a secretari general a l’oficina del Fiscal General de Veneçuela. És graduat en màster de regulació i política ambiental a la London School of Economics i posseeix dos graus en dret a universitats veneçolanes. –Per contactar amb l’autor, poseu-vos en contacte amb eKonomicus.

Advertència legal: les perspectives i opinions expressades en aquest article són responsabilitat única i exclusiva de l’autor i no representen necessàriament la posició d’IHS o cap dels seus empleats, empreses associades, afiliades o cap dels seus clients.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS