La subsistència de Veneçuela es troba a l’exterior

L’escassetat d’aliments bàsics és una de les principals preocupacions de la població veneçolana. Aquests dies comença a ser difícil trobar als supermercats aliments com la farina, l’oli, el sucre o la llet; béns de primera necessitat que tenen els preus regulats per l’Estat.

El govern atribueix aquesta situació  a “un sabotatge econòmic”. Però són moltes les veus, sobretot del govern opositor, que qüestionen les polítiques econòmiques dutes a terme pel govern veneçolà en els últims anys – cal recordar que Veneçuela porta una dècada controlant els preus i els costos de les empreses-. Segons l’oposició “El Govern ha destruït la producció nacional. Per això hi ha escassetat. Però per a ells sempre hi ha un culpable de sabotatge: l’imperialisme”.

Per poder aconseguir controlar la situació i assegurar la subsistència de la població, a principis d’aquest mes de maig,  Nicolás Maduro va començar una gira amb els principals socis comercials del Mercosur: Argentina, Brasil i Uruguai.

Finalment, Veneçuela es va incorporar el passat més de juliol com a membre del Mercosur tot i les dificultats que presentava i que apuntàvem en l’article d’eKonomicus.

El resultat d’aquestes trobades ha estat la signatura d’una cinquantena d’acords comercials relacionats amb l’energia, els aliments i la industria. Segons fonts del govern veneçolà, “Amb els acords firmats, Veneçuela passa a ser, per una banda, el proveïdor d’energia pel desenvolupament dels països del Mercosur i, per altra banda, els països del Mercosur contribueixen en el  desenvolupament agrícola i industrial de Veneçuela”.

Per tant, l’objectiu d’aquestes trobades ha estat el d’aconseguir les reserves alimentàries que necessita el país a través de convenis de cooperació.

verdadvenezuela.com

verdadvenezuela.com

Dels acords amb Argentina destaquen la cooperació pel desenvolupament de tecnologia a través de la integració de la televisió digital. Així com l’establiment d’ industries càrniques a la regió de Veneçuela.

De Brasil, s’espera importar sucre i carn. A canvi, Veneçuela exportarà matèries primeres per la producció de fertilitzants (urea) i per la indústria de la construcció (coc verd per elaborar ciment).

Tot i tenir grans reserves de petroli i gas, Veneçuela és un país amb grans dificultats de subministrament d’energia. Per aquest motiu, Dilma Rousseff va assegurar la transmissió de coneixements brasilers per millorar la xarxa energètica del país veneçolà.

Finalment, la visita de Maduro a Montevideo va finalitzar amb un acord de venta i distribució  de carn, cereals i làctics procedents d’Uruguai.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS