Els Fluxos Financers Il·lícits provinents de l’Àfrica no permeten el desenvolupament del continent

Seu de l'Unió Africana a Addis Abeba, capital d'Etiòpia - font: The  Guardian

Seu de l’Unió Africana a Addis Abeba, capital d’Etiòpia – font: The Guardian

Àfrica perd més de 50 Bilions de dòlars cada any. Es tracta de transferències il·legals provinents d’entramats fraudulents d’empreses i multinacionals destinades a l’evasió impositiva en els països més pobres del planeta. D’aquesta manera es facilita i s’impossibilita que molts projectes de desenvolupament es duguin a terme, si més, això és el que es denuncia des de moltes Organitzacions no Governamentals (ONG’s). Segons la Unió Africana (UA), l’import de les transferències il·legals s’ha triplicat des del 2001, quan es varen defraudar uns 20 Bilions de dòlars. L’informe el realitza periòdicament la Unió Africana per a la UNECA, la Comissió Econòmica per a l’Àfrica de l’ONU (Organització de les Nacions Unides). Durant el període entre 1970 i 2008 es calcula que uns 850 Bilions de dòlars sortiren del continent africà de forma il·lícita, 218 Bilions dels quals provinents només de Nigèria, 105 Bilions d’Egipte i 82 Bilions de Sud-àfrica (veure gràfic adjunt).

Font: Elaboració pròpia

Font: Elaboració pròpia

La manipulació de preus en el comerç i els pagaments entre empreses del mateix grup i les seves subsidiàries són pràctiques comunes en bona part de les grans empreses del continent africà segons denuncia l’UNECA. Les exportacions de petroli de Nigèria , els minerals provinents de la República Democràtica del Congo i Sud-àfrica , la fusta provinent de Libèria i Moçambic són tots ells llocs i sectors on hi ha una actuació fraudulenta estesa i massificada. Thabo Mbeki, President de Sud-àfrica i expresident també de la Unió Africana va declarar la setmana passada en la presentació de l’informe: “La informació de la qual disposem ens ha acabat de convèncer que les grans multinacionals són les grans culpables de les transferències il·legals del crim organitzat. També estem convençuts que les pràctiques corruptes esteses per tota l’Àfrica i la poca capacitat dels països del continent per governar faciliten aquestes sortides de capital de manera impune.” Evidentment les xarxes criminals relacionades amb les drogues, el tràfic de persones, la caça furtiva, el robatori de petroli i/o minerals han contribuït de manera substanciosa a la quantitat de diners que han deixat el continent, tot i que en bona mesura en són també culpables els seus governants.

Es tracta, però, de la primera vegada que la major part de països africans parlen tan obertament de la corrupció. Segons la UA, per tal d’intentar revertir la greu situació de la sortida de capitals de manera il•legal, són necessàries accions coordinades entre totes les economies del continent. Els esforços, però, de moltes institucions africans e internacionals per tal d’aturar i controlar el finançament de grups terroristes com Boko Haram a Nigèria i al-Shabaab a Somàlia, ha permès que els darrers 2 anys hagin augmentat els controls d’aquestes transferències il•legals, del blanqueig de capitals i seguint de ben aprop les activitats financeres de molts bancs, si més no així ho creu l’UA. Amb la presentació de l’informe, la ONU insta, però, als governs europeus i als Estats Units (EUA) a reprimir aquestes fuges il•legals de capitals.

Es tracta d’un fet de summa importància, ja que molts països no estan patint només un espoli dels seus recursos naturals, sinó també un espoli financer. Per a Sipho Mthathi, director d’Oxfam Sud-àfrica, està clar: “Els governs que facin els ulls grossos davant aquestes pràctiques, estan impedint a la seva població més pobre l’accés a l’escola i als hospitals.”

iff#2

—————————————————————————————-

[Nota 1]: Veure “Nigèria: nous pressupostos estatals basats en el petroli” – eKonomicus – 01/05/2010
https://ekonomicus.com/2010/05/01/nigeria-nous-pressupostos-estatals-basats-en-el-petroli-2/

[Nota 2]: Veure:
– “L’extracció i el contraban il•legal d’urani al Congo” – eKonomicus – 05/01/2011
https://ekonomicus.com/2011/01/05/l%E2%80%99extraccio-i-el-contraban-il%C2%B7legal-d%E2%80%99urani-al-congo/

– “El Congo obre una mina de coure i cobalt” – eKonomicus – 03/02/2010
https://ekonomicus.com/2010/02/03/el-congo-obre-una-mina-de-coure-i-cobalt/

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS