“Peix al cove” i “peix al rostoll”

Casa Heribert Pons, obra de l’arquitecte Alexandre Soler i March, situada a la Rambla de Catalunya de Barcelona i seu de la Secretaria d’Economia de la Generalitat – Font: margsand

Ha canviat la Generalitat la forma de negociar el finançament amb el govern central des de l’arribada de Puigdemont / Junqueras? L’objectivitat del tema és escassa, i per tant, les dades a consultar també. Hem intentat fer una recopilació de reflexions que exposin el canvi (o no) de tendència negociadora amb el govern del Partit Popular, ara en minoria.

“Peix al cove”

Per aquells que no ho sàpiguen, la tàctica negociadora del “peix al cove” data de l’època de Convergència i Unió al Congrés amb Jordi Pujol com a President de la Generalitat. Per a l’Enciclopèdia Catalana, l’expressió “peix al cove” significa literalment: Ésser fàcil, d’un resultat segur. Es tractava, doncs, de guanyar competències o partides de despesa poc a poc (peixos): Mossos, educació, televisió, … Però sense importar que estiguin o no finançats (ingressos). Fins l’arribada de Junts pel Sí al govern de la Generalitat aquesta semblava ser, de forma insultantment resumida, l’estratègia predominant a l’hora de negociar les competències i el finançament català amb Madrid. (Nota 1) Aquesta estratègia portava a la llarga a un estat deficitari (Borrell, G, Guiu, R, 2013). Aquest estat deficitari va tenir el punt d’inflexió en la crisi econòmica, i en la creació l’any 2012 del Fons de Liquiditat Autonòmic (FLA) per part del govern central per tal de controlar el nivell de despesa de les autonomies. Aquest és, si més no, el discurs oficial. Però què en sabem del FLA? (Nota 2)

El FLA no és més que un crèdit (ara a tipus d’interès 0%) de l’administració central a les Comunitats Autònomes (CCAA). D’aquesta manera és Madrid qui s’encarrega d’anar als mercats financers a buscar finançament i no les Comunitats. Una de les principals característiques del FLA és augmentar el control del govern central davant les comunitats: Cada autonomia ha de donar explicacions mensualment del seu estat de tresoreria i del seu nivell de compliment del pressupost al govern central.

Estar com “peix al rostoll”

El refranyer popular diu que “estar com un peix al rostoll” és estar incòmode, a disgust. Aquesta és doncs la sensació que la Generalitat ha experimentat amb la posada en funcionament del FLA. Tal i com ens responia el Secretari d’Economia, Pere Aragonès, la Generalitat ja no té poder per finançar-se amb una emissió de bons, els mal anomenats bons patriòtics (com sí es va fer el 2011).

Madrid sembla escarrassar-se a través el FLA en millorar les condicions dels préstecs i, per tant, afavorir la dependència financera de les comunitats autònomes envers l’Estat central (com ja hem dit) (Sanos, P. i Sala, A.). El 2014 ja no es varen cobrar interessos i en l’actualitat s’ha anat un pas més enllà i el tàndem Montoro – De Guindos no descarta condonacions al crèdit de les CCAA envers l’estat central.

No obstant, com sol dir J.M.M. Rigau, ens hauríem de fixar en els detalls. Ara, a diferència d’èpoques pretèrites, les condonacions són reclamades per la Comunitat Valenciana, Balears i Múrcia. Per què Catalunya no plora aquest cop per tal de reclamar l’etern “café para todos”?

Des de l’arribada de Puigdemont-Junqueras-Aragonès, sembla haver-hi hagut un canvi d’estratègia per part de la Generalitat:

  1. Passotisme de Catalunya envers les reunions amb l’estat central. (Nota 3)
  2. Les reunions tendeixen, no totes, a ser bilaterals: Catalunya – Espanya, i no multilaterals amb la resta de CCAA.
  3. És el Govern Central qui es mostra “com peix al rostoll” també. Tal i com hem dit, de la mateixa manera que, a nivell econòmic, el govern català està incòmode en dependre en major mesura de les finances estatals, a nivell polític sembla que l’estat espanyol es trobi en una situació similar.

Nota de l’autor i l’autoria

Aquest article ha estat fet des d’una hipotètica imparcialitat. Qualsevol semblança amb el partidisme és una “relació espúria”. L’article no és meu sinó una burda copia i recopilació de comentaris que s’escolten al bar del polígon on treballo. Haurem de passar copyrights i convidar a unes cerveses algun dia.

Gràcies per la revisió Roger.

————————————————————————–

(Nota 1)

Tal i com molt bé recull la Conselleria d’Economia, les fonts de finançament de Catalunya són múltiples i variades. Per veure’n el detall:

https://goo.gl/yM6lPJ

(Nota 2)

Aquí hi ha tres temes importants, però que no corresponen a l’objecte d’aquest article respondre:

  1. Fins a quin punt la crisi econòmica iniciada el 2007/2008 ha disparat l’ independentisme i el discurs de l’”Espanya ens roba”.
  2. Com la crisi financera ha portat a un desgavell fiscal en les autonomies i Madrid ha necessitat crear el FLA.
  3. La Mireia té un bon article tractant el dilema de si és veritat que: A menys austeritat més creixement (argument cabdal per qui defensa l’”ajust pressupostari”(sic)).

Borrell, M. – Austeritat i creixement – ‘Tortura les dades i et confessaran el que vulguis’   – eKonomicus – 22/04/2013

(Nota 3)

No és el Conseller d’Economia qui hi assisteix, sinó [oju!] Raül Romeva, Conseller d’Afers Exteriors.

—————————————————————-

Articles recomanats

(1) Estruch, A. “Espanya i el Mirall” ARA – 18.03.2014

(2) Borrell, M.; Guiu, R. – Síntesi i política econòmica del dèficit fiscal dels Països Catalans”Revista EINES – Estiu 2013

(3) Bel, G. “BLOQUEIG” – La Vanguardia – 25/02/2014

(4) Roger Guiu en el seu últim article Polítics que defensen l’status quo i polítics que no: qui té les de guanyar?” parlava de la creixent impopularitat d’un sistema polític basat en el “peix al cove”.

(5) Sarri, A. Com es finança el dèficit públic de la Catalunya autonòmica?” –  Cercle Gerrymandering – 27/07/2014

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS