Entrevista a Alejandro Estruch (I): Les eleccions franceses i el populisme

foto: Xavier Ruiz.

L’ Alejandro Estruch és professor de Política Econòmica Espanyola i de la Unió Europea a la Universitat de Barcelona. Per a nosaltres es tracta d’una entrevista diferent i especial pel fet d’haver estat un dels nostres professors estrella quan estudiàvem. És per això que ens fa especial il·lusió donar “rienda suelta” a temàtiques diverses. Certament, l’Alejandro és un Mestre de la Paraula: recordem que havia estat al Cafè de la República amb Joan Barril, té dos llibres publicats tractant la desigualtat i l’estat del benestar, a més d’infinitat d’articles acadèmics, i a diaris tant diversos com l’ARA, El País, El Periódico, etc.

[Part de l’entrevista realitzada el 31/03/2017 a la Facultat d’Economia de la Universitat de Barcelona. L’entrevista complerta la publicarem més endavant]


eKonomicus: Comencem mirant al veí. Quin creus que serà el resultat electoral a les properes eleccions franceses?

Alejandro Estruch: Guanyarà Macron. Apart de que ho crec, reso totes les nits per a que així sigui.

eKonomicus: I respecte Fillon o Le Pen?

A.E.: Fillon no té futur polític. Bé, el futur polític que li queda és que l’escullin delegat de la galeria de la presó on el posaran.

eKonomicus: Respecte Le Pen, en cas de passar, perdria a segona volta tal i com es diu?

A.E.: A segona volta perdrà segur, a menys que entre la primera i la segona volta hi hagi un atemptat a París… si és el cas, llavors guanyaria Le Pen.

eKonomicus: La primera volta és el dia de Sant Jordi i la segona el 7 de Maig.

A.E.: Bé, hi ha enquestes que diuen que Emmanuel Macron guanya a la primera volta. Evidentment amb marge d’error. Això que els politòlegs anomenen un empat tècnic.

eKonomicus: Relacionat amb l’auge de Le Pen, creus que el populisme s’ha anat gestant al llarg de la crisi?

A.E.: Absolutament.

eKonomicus: Si la crisi econòmica s’acaba superant, com veus aquest tipus de partits a llarg termini?

A.E.: Depèn dels tipus de populisme. Hi ha populismes de dreta, que bàsicament són xenòfobs, i hi ha els populismes d’esquerra, que és el que tenim aquí. El darrer cop que he mirat l’ordinador, l’única referència que tinc de la resposta de Podemos al que ha passat a Veneçuela és “En Brasil bien se cepillaron a una Presidenta”. Això ho diu Pablo Bustinduy, que a part de ser d’una de les famílies més riques d’Espanya (encara que no té res a veure, té dret a ser tant “rojo” com ell vulgui), és Diputat al Congrés. Oblida que la Constitució del Brasil té previst un procediment per a la destitució de la Presidenta. Que li hagi agradat més o menys és diferent, però s’ha complert “estrictíssimament” (sic) el procediment per destituir-la.

En canvi, a la Constitució de Veneçuela no hi ha previst cap procediment per dissoldre el parlament, que és el que s’ha fet finalment.

De fet el meu tuit estrella ha estat preguntar la diferència entre el que ha fet Maduro i el que en el seu moment va fer Fujimori, que és treure-li els poders al Parlament. El problema és que la gent està desesperada, sobretot la gent propera a Podemos. I aquesta gent es mostra absolutament acrítica envers la formació. “Siempre hay un toro de Manolete al que echarle la culpa” amb un “y tú más” o un “es mentira” quan algú de Podemos la “fastidia”. És a dir, “tu ves al tipo acuchillando al pollo y estás diciendo que no es verdad, que es el pollo el que se tira violentamente contra el cuchillo”.

Tot això passa perquè, com he dit, la gent està enfadada. I a més han sortit unes persones amb habilitat per manipular els pitjors sentiments. Hi ha aquella anècdota que explica José Andrés Torres Mora sobre les primeres manifestacions de Podemos, quan encara no eren diputats, amb el lema “No nos representan” a la porta del Congrés. Els de dins sumaven 35 milions de vots entre tots i en canvi hi havia 1.000 persones fora cridant el “No nos representan”. Segur que en algun lloc hi ha un partit polític que ha rebut 1.000 vots i no se’ls passa pel cap anar al Congrès amb el mateix lema. Això és un germen d’autoritarisme. Però és un autoritarisme fàcil. És com dir en relació als polítics que “Todos son iguales”… i és que no són tots iguals.

Alejandro Estruch en un moment de l’entrevista al bar de la Facultat. – foto: Xavier Ruiz.

Per exemple, Torres Mora és diputat per Màlaga i, encara que professor a la Complutense de Madrid, s’assembla molt més a mi que un diputat d’una de les 100 famílies famoses de Catalunya de com sigui que es digui aquesta setmana el PDCAT. Hi ha la idea de que per una banda la democràcia representativa ha fracassat perquè els polítics no han fet bé la seva feina, i per tant, ara volen democràcia directa. Però respecte la democràcia directa, heu de tenir en compte que dos terços dels que estem en aquest edifici [referint-se a la Facultat d’Econòmiques] no entendríem, jo inclòs, el redactat d’una llei de pressupostos. I en canvi li direm a la gent que la Llei de Pressupostos es sotmetrà a referèndum. És una broma. És a dir, fer lleis és una cosa difícil, que requereix de molts coneixements tècnics. És diferent, evidentment, que un referèndum per a decidir coses d’un barri per exemple. Per això els grups parlamentaris tenen especialistes i quan es voten lleis de seguretat vial, per exemple, cada grup té el seu propi especialista per votar a favor o en contra.

És curiós el missatge de que tot ho hem de decidir nosaltres, la gent, perquè els polítics han fallat, però alhora ningú de nosaltres és responsable de res del que passa.

Per exemple, fa 15 anys hi havia gent que es cagava en tot perquè ningú els concedia una hipoteca amb el que guanyaven. Ara es caguen en tot perquè els hi van donar. Això és absolutament simplificador.

Volem agrair al Xavier Ruiz la cobertura fotogràfica analògica.

2 Responses to “Entrevista a Alejandro Estruch (I): Les eleccions franceses i el populisme”

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS