Rússia extraurà gas de Kirguizistan

Sr. Daniar Usenov, primer ministre de Kirguizistan

Kirguizistan i Rússia han signat un acord per a un projecte d’investigació conjunta en el mercat d’hidrocarburs i gas de Kirguizistan.

L’acord el va anunciar ahir Daniar Usenov, primer ministre kirguís, en la reunió que va mantenir el dissabte a Moscou amb la comissió encarregada de la relació comercial entre els dos països (Kyrgyz-Russian Inter-governmental Commission).

El primer pas serà segurament la venda del holding estatal kirguís a l’empresa gasística russa Gazprom. Segons paraules del Sr. Usenov: “Aquesta venda donarà equipament d’alta tecnologia i altres avantatges al país”. També es preveu que Gazprom proveeixi de gas Kirguizistan a un preu menor que l’actual.

El Sr. Usenov va afegir que per primer cop Rússia s’interessa pel subsòl de Kirguizistan. Actualment l’ex-pais soviètic no disposa de la tecnologia necessària per extraure i comercialitzar petroli i per tant necessita d’aquest acord amb Moscou i Gazprom.

Principals gasoductes de Rússia a Europa

Recordem que actualment Europa depèn en gran mesura del gas rus i que actualment està en construcció el gasoducte del mar del Nord entre Rússia i Alemanya, per evitar que el gas passi per Ucraïna i Bielorrússia. Recentment, tal i com varem publicar, altres països com la Xina s’han mostrat també interessats en els recursos naturals d’Àsia Central.

L’acord comercial signat a Moscou entre els dos països anirà fins al 2013. El president de la comissió de seguiment de l’acord és l’actual ministre d’energia rus, Sergei Shmatko. El Sr. Smatko havia estat cap d’estratègia econòmica d’Energoatom, holding estatal rus encarregat juntament amb d’altres organismes de l’organització de l’energia nuclear russa.

Sergei Shmatko en una fotografia recent amb Vladimir Putin

Des del 2005 és president de l’Atomstroyexport (monopoli estatal per a l’exportació d’energia nuclear a altres països), controlada en part per Gazprom. Des del 2008 i amb l’arribada del president Medelev al poder, és també ministre d’energia.

3 Responses to “Rússia extraurà gas de Kirguizistan”

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS