Xina registra un dèficit comercial i amenaça la promesa de liberalitzar el iuan

Si la Xina avisava fa un temps de que era probable que liberalitzés la seva moneda nacional, el iuan, i permetés que s’apreciés, els fets reals s’encarreguen de capgirar la situació. Probablement, la promesa xinesa de modificar les regles del joc del seu comerç no s’acabin complint. Xina, el país que més exporta del món, ha registrat el passat mes de març un dèficit comercial (exportacions – importacions) de 7.240 milions de Dòlars. Es tracta del primer cop en 6 anys en que les importacions superen a les exportacions del gegant asiàtic.

En concret, mentre que les exportacions han registrat un augment interanual del 24% (març de 2010 comparat amb març de 2009), les importacions ho han fet en un 66% més. Segons les autoritats duaneres xineses, es preveu, però, que la situació es reverteixi d’aquí poc.  Tot i això, aquest resultat és excepcional en un país sempre qüestionat per mantenir uns superàvits comercials “excessius” i vistos com perjudicials pels seus socis comercials fins al punt d’arribar a litigis per suposades irregularitats en l’aplicació de la legislació mercantil internacional i en el seu sistema canviari.

Diversos membres de les autoritats polítiques xineses, però, situen aquest fet com a argument per defensar que la Xina contribueix a la recuperació mundial prenent el paper de locomotora econòmica: per descomptat, el ingent volum d’importacions d’aquest país (un total de 119.400 milions de dòlars) signifiquen exportacions per altres països, amb la corresponent entrada de rentes a les empreses exportadores. Però una entrada en detall en el balanç regional d’importacions i exportacions del gegant asiàtic, tal com informa Wall Street Journal, posa de manifest que encara manté un excedent comercial tant amb Amèrica com amb Europa.

Sota aquest argument, ara és probable que s’intensifiquin les veus dins de Xina en contra de dur a terme la liberalització de la divisa tant anunciada i esperada pels principals països de l’OECD, principals importadors de productes xinesos. La veu més forta a favor de mantenir un iuan manipulat, però estable, prové del Ministeri de Comerç precisament, que ja ha declarat que les dades disponibles demostren que no cal fer cap modificació del sistema canviari xinés.

Mentrestant, però, cal estar atents a la decisió final dels Estats Units respecte la qüestió de declarar la Xina com a manipulador del tipus canviari, un fet real de facto però mai reconegut oficialment per cap Estat. Aquesta decisió que havia de ser presa per finals d’aquesta setmana, s’ha posposat finalment.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS