El Regne Unit té llestes les primeres retallades fiscals en tan sols dos setmanes de govern

Els mercats financers de Londres estan encara nerviosos i segueixen inestables; el Regne Unit acumula un dels dèficits fiscals més profunds d’entre les majors economies de la Unió Europea. Però en només dues setmanes de govern, conservadors i liberal-demòcrates han aconseguit acordar i llençar un paquet urgent de mesures per retallar part d’aquest dèficit en la balança de comptes. Fins i tot la Reina d’Anglaterra ho ha ratificat ja públicament des de Westminster.

Aquests primers passos per lluitar contra el dèficit suposaran un estalvi de 6.250 milions de lliures esterlines per les arques de l’Estat, quantitat que suposa el 0.4% del Producte Interior Brut (PIB) britànic. Tot i això, gairebé no sembla un efecte gaire considerable comparat amb el dèficit total, que per exemple va ascendir fins als 156.000 milions de lliures durant el 2009. Això va representar el 11.5% sobre el PIB. Per tant, el que queda clar és que no seran les úniques accions que aquesta coalició Cameron-Clegg impulsaran en aquest àmbit.

Les retallades pressupostàries anunciades aquesta setmana per George Osborne, ministre d’Hisenda, i David Laws, cap de la secretaria del Tresor (conservador i liberal-demòcrata respectivament), es centren bàsicament en millorar l’eficiència en el funcionament dels Ministeris i departaments governamentals. Les principals reduccions provenen dels següents punts:

–          1.700 milions de lliures de la paralització de projectes d’obra pública i renegociació dels pagaments a grans proveïdors.

–          1.150 milions de lliures de reducció de despeses discrecionals, com serien l’encàrrec d’informes, consultories i desplaçaments de funcionaris.

–          1.170 milions de lliures provinents de l’estalvi en entitats locals, que s’espera que adoptin mesures semblants a les del govern de Cameron.

Tot i l’elevat dèficit fiscal, sobretot comparat amb altres països europeus, és remarcable que el Regne Unit no es vegi com un risc de la mateixa manera que sí ho és Grècia, Portugal o Espanya. De totes maneres, aquesta ràpida decisió s’ha vist motivada, tal com han reconegut Osborne i Laws, a “assegurar als mercats financers que som seriosos pel que fa a la reducció del dèficit”. Certament, el poder financer de la city de Londres s’havia posicionat des de bon començament per un govern de majoria absoluta per temor a que una coalició massa dèbil no aconseguís dur a terme les mesures necessàries per reduir l’impacte de la crisi.

Tal com quedava reflectit, s’espera que al llarg de l’any i de la legislatura es vagin succeint decisions sobre la política fiscal. De moment es coneixen dos moments importants a aquest respecte: per un cantó, el proper mes de juny es coneixeran noves retallades que s’incorporaran al primer pressupost “d’emergència” de David Cameron. Per un altre cantó, a la tardor s’anunciaran els resultats d’una revisió profunda de les partides pressupostàries actuals amb l’objectiu de poder assignar més eficientment les properes retallades necessàries pel país, segons afirmen els dos partits.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS