Israel també es proposa importants reestructuracions al sistema financer

Sembla que els Estats Units no són l’únic país que té com a proposta de reforma immediata una reestructuració profunda del seu sistema financer, tal com pretén l’administració Obama davant l’acció legal que la Securities Exchange Commision (té les funcions de regulador financer) està portant a terme en contra de Goldman Sachs. Al contrari, a Israel s’ha iniciat un debat força similar, que pretén aplicar una reestructuració amb el mateix motiu de fons tot i que de forma diferent: acabar amb el desmesurat poder que algunes entitats financeres tenen sobre l’economia real del país.

Als mitjans de comunicació israelians apareixen detalls de la proposta que ha llençat el governador del Banc Central d’Israel, Stanley Fischer, en aquest sentit. El control de grans corporacions bancàries per part de grans conglomerats empresarials, és a dir, empreses no-financeres, no és adequat i, per tant, impedeix el correcte funcionament de l’economia. Aquesta és la idea de base de la que parteix l’equip de Fischer. En el fons, busca separar els dos àmbits de l’economia, el financer i el productiu, per evitar que xocs econòmics negatius en un dels sectors es transmeti irremediablement a l’altre a través de les interrelacions dins d’una mateixa corporació massa gran, potent i crucial com per ser eficientment regulada, en un exemple similar a Goldman Sachs.

Segons es vegi, és una forma de repartir el risc entre més agents de l’economia israeliana i que no només depengui de pocs. D’aquesta manera, es preveu que es puguin suavitzar els efectes d’una recessió i poder-ne sortir més ràpid al sustentar el creixement i la recuperació en diversos focus.

L’única regulació que existeix sobre aquest tema a Israel és justament pel mecanisme contrari: es va limitar el control d’empreses no-financeres per part dels bancs, de tal manera que només poden estar presents en un conglomerat i amb un capital no superior al 20%. La implementació d’aquesta mesura pot resultar complexa i llarga, però als mitjans de comunicació d’Israel no dubten en afirmar que si el governador Fischer (antic professor a la MIT i autor de diversos manuals d’economia al costat de Dornbusch i Blanchard, molt recurrents a les Facultats) s’ho proposa, aquest tema estarà sens dubte a l’agenda política immediatament.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS